Výborná pečená směs mletého masa se spoustou zeleniny

Pokud rádi experimentujete a zkoušíte nová jídla, můžete zkusit tento recept, který se těší veliké oblibě v Turecku.

Chutná vám maso, rajčata a jiné zdravé plody? To byste měli určitě vyzkoušet jídlo, v němž se kombinuje spousta dobrých ingrediencí. Skládá se již sice z více přísad a jeho příprava se nemusí na první pohled zdát jednoduchá, brzy však uvidíte, že jej bez větších potíží zvládnete. Nakonec si tento pokrm zamilujete vy i celá vaše rodina, jejíž členové vás budou prosit, abyste jim jej připravili znovu.

Budete potřebovat celou řadu ingrediencí

Na tento recept si přichystáte 0,5 kg mletého hovězího (či vepřového) masa, 750 ml vody, 6 středně velkých brambor, 4 větší rajčata, 2 cibule, 5 stroužků česneku, 100 ml olivového oleje, rajčatový protlak, chilli omáčku, sůl, pepř, kmín a mletou papriku, případně několik celých pálivých papriček (dle chuti). Postup nebude nijak složitý, na začátek hlavně nezapomeňte všechny přichystané plodiny umýt.

Nejprve musíte oškrabat brambory a nakrájet je na středně velké kostky o stejných rozměrech. Stejně tak oloupete a nakrájíte rajčata, která ještě navíc lehce osolíte. Stejný osud čeká i cibuli, papriku a česnek, z nichž uděláte malé kostičky. Všechny doposud přichystané suroviny vysypete na plech, podlijete vodou a přidáte mleté maso. Poté se pustíte do přípravy omáčky, již následně nalijete na plech.

Stačí smíchat to, co vám nyní zbývá

Do misky nyní už jen spolu vložíte polévkovou lžíci rajčatového protlaku, chilli omáčky, lžičku soli, pepře, kmínu a mleté papriky. Nakonec přidáte odměřených 100 ml olivového oleje a vše spolu promícháte a spojíte. Výslednou omáčku také vylijete na plech a za pomoci holých rukou spolu vše promačkáte. Nakonec vám vznikne hmota, z níž dostanete po upečení lahodný pokrm.

Zajistěte, aby byla směs rozprostřena po celém plechu rovnoměrně a nikde se netvořily kopce. Nakonec povrch ještě zlehka uhlaďte a plech vložte do trouby předehřáté na 180 °C přibližně na 35 minut. Jakmile dostane maso krásnou hnědou barvu a zelenina je upečena, můžete pokrm na plechu naporcovat a podávat. Jednou z největších výhod je, že před sebou již máte maso s přílohou i oblohou najednou.

Rada na závěr

Pokud nechcete vše zbytečně vyhazovat, je možné slupky z rajčat přidat do mísy s omáčkou a dostat tak do těla ještě větší množství vitamínů. Za stejným účelem lze na plech přidat i další zeleninu, která by mohla dokonce podpořit chuť výsledného pokrmu. Stejně tak můžete jiné ingredience odebrat, tento seznam však představuje jen základní výčet těch nejpodstatnějších přísad, bez nichž se bude jednat o kompletně jiný recept.

Zdroj: Sovkusom

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]