Vědci odhalili, která psí plemena jsou nejinteligentnější. Je to úplně jinak, než si většina lidí myslí

pes
Fotografie: Freepik

Psi jsou již dlouho známí jako inteligentní a věrní společníci člověka, jednotlivá plemena však mohou vykazovat rozdíly ve svých schopnostech.

Právě tyto rozdíly se rozhodli prozkoumat vědci z Helsinské univerzity. Jejich výzkum byl zaměřen na analýzu kognitivních rysů psů a jejich dědičnost. Výsledky studie byly publikovány ve vědeckém časopise Scientific Reports. Tato studie se soustředila na zkoumání rozdílů mezi jednotlivými psími plemeny. Vědci se zaměřili na klíčové vlastnosti, jako je schopnost řešit problémy, kontrola chování a paměť.

Porovnání několika plemen přineslo překvapivé výsledky

Studie se zúčastnilo celkem 13 psích plemen. K analýze kognitivních schopností byl použit test smartDOG, který byl aplikován na 2 352 dospělých psů v období od března 2016 do února 2022. Podle webu WPTech psi museli splňovat určité podmínky – museli být ochotní spolupracovat za odměny a nevykazovat agresivitu vůči lidem.

Aby výsledky byly co nejpřesnější, vědci zahrnuli pouze psy ve věku od jednoho do osmi let. Konečná velikost vzorku zahrnovala 1 002 psů reprezentujících 13 plemen, včetně jedné kategorie složené ze smíšených plemen. Podle výsledků testu se na prvním místě umístil belgický ovčák Malinois, který je i podle webu iFauna velmi inteligentním plemenem. Dosáhl 35 bodů z celkových 39 možných.

Pejsek během procházky skončil uvězněný v odtokovém systému. Zachránit ho museli hasiči

Ani ostatní plemena nedosáhla špatných výsledků

Na druhém místě se umístila border kolie s 26 body a třetí příčku obsadil hovawart s 25 body. Psi byli testováni pomocí řady úkolů zaměřených na různé aspekty. Motivací byly buď pamlsky, nebo hračky. Některé z úkolů zahrnovaly schopnost porozumět lidským gestům, samostatnost a úkol, který vyžadoval obejití plotu ve tvaru písmene V, aby získal přístup k odměně.

Ovčák
Fotografie: Pexels

Je důležité poznamenat, že tato studie není reprezentativní pro celou psí populaci, ale přesto poskytuje cenné informace. Může sloužit jako základ pro tvorbu kognitivních profilů specifických pro jednotlivá plemena nebo jako inspirace pro budoucí výzkum. Na SvětěKreativity jsme také přinesli příběh adoptovaného psa, jenž změnil své majitelce život.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*