Hromaděním mincí strávil dlouhých 45 let. Když se poté konečně vydal do banky, zaměstnanci padli do kolen

Fotografie: ŠJů / Creative Commons / Attribution 4.0

Pověstné pořekadlo „ušetřený haléř je vydělaný haléř“ se pro něj stalo skutečnou cestou ke bohatství. Příběh Othy Anderse je téměř neuvěřitelný.

Pedagog v důchodu z Louisiany zasvětil 45 let svého života sbírání centů. Jeho příběh nám přináší jedinečný pohled na význam finanční kázně a trpělivosti. Co začalo jako prostá záliba se postupně proměnilo ve vášeň, která Anderse vedla k tomu, aby neustále hledal, shromažďoval a ukládal tyto drobné mince. Během 45 let naplnil 15 pětigalonových nádob (objem cca 283,5 litru) centy.

Nejednalo se pouze o hromadění peněz

V roce 2015 se rozhodl tuto svou impozantní sbírku zpeněžit. Andersova sbírka nebyla jen o hromadění peněz, ale také o disciplíně. Jeho zásadní pravidlo bylo, že neutratí ani jediný cent, který nasbíral. Pro ViralTales prozradil, že by raději rozměnil větší bankovku, než aby utratil nějaký cent. Tento přístup ukazuje jeho neochvějnou oddanost disciplíně a respekt k hodnotě peněz, a to i v jejich nejmenší formě.

Díky tomuto koníčku se dostal také do televize, jeho příběh byl později zveřejněn na stránce YouTube. Když Anders hovořil o své vášni, vysvětlil, že každý cent pro něj měl hluboký duchovní význam. „Kdykoli jsem při tankování, na zemi nebo v obchodě zahlédl cent, posloužilo mi to jako výzva k zastavení a modlitbě. Nikdy jsem na tento rituál nezapomněl. Proto pro mě měl každý cent tak nesmírnou hodnotu,“ sdělil.

Do oběhu unikla vzácná bankovka: Nálezce za ni dostane 20 000 Kč. Poznávací znamení je sériové číslo

Neochvějná oddanost a disciplína

Jeho původním cílem bylo naplnit pět pětigalonových džbánů na vodu. Tento plán však překročil díky své neomezené odhodlanosti. Andersův přístup k úsporám ukazuje, jak může trpělivost a vytrvalost přinést překvapivé výsledky i v tak nepatrném měřítku. Po letech sbírání nastal čas, kdy musel svou vášeň proměnit v peníze. Přišel do banky Origin Bank v Ruston, kde ho zaměstnanci vřele přivítali.

Jeho sbírka centů byla tak působivá, že bankovní úředníci byli ohromeni – nakonec mu za ni vyplatili částku 5 136,14 dolarů (přibližně 115 820 Kč). Tento příběh není jen o penězích, ale i o důležitosti drobných úspor, které se mohou v čase nashromáždit a přinést významný výsledek. Na SvětěKreativity jsme psali také o vzácných euromincích, které mají mezi sběrateli velkou hodnotu.

Veškerý volný čas trávila s prsty na klávesnici. Psaní článků se časem stalo jejím největším koníčkem. Neustále ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*