Pomazánky jsou oblíbenou součástí oslav, ale i všednodenního života. Používají se na kanapky, chlebíčky, bagety, chléb, lahodné jsou i jako náplň do paprik.
Situaci, kdy potřebujete připravit svačinu pro rodinu nebo občerstvení pro návštěvu, znáte nejspíš všichni důvěrně. Za každý nápad na ozvláštnění jste jistě rádi. Nová a neotřelá jídla jsou fajn, někdy ale bývá šťastným i návrat do minulosti. Nahlédnete-li do starých kuchařek, najdete poklady, které se používaly v dobách minulých.
Výrazná a rychlá pomazánka ze šprotů
Pokud se vám podaří najít recept, při němž využijete zásoby ze spíže a spojíte je se surovinami, které má každý z nás běžně v lednici, jde o výhru dvojnásobnou. Pomazánka ze šprotů a tvarohu k takovým jídlům patří. Možná i proto byla dříve tak oblíbená. Šproty v plechovce totiž můžete mít doma velice dlouho, tvaroh v chladničce má každý prakticky stále.
Ingredience:
- Měkký tvaroh – 250 g;
- Šproty – 1 plechovka;
- Pažitka – 1 svazek;
- Černý pepř mletý – dle chuti;
- Mletá sladká paprika – dle chuti;
- Nakládaná okurka – 1 kus.
Tato vynikající pomazánka ze 4 ingrediencí nesmí chybět na žádné naší rodinné sešlosti
Postup přípravy pomazánky:
- V misce smíchejte tvaroh a okapané šproty.
- Pomocí vidličky rozmačkejte směs dohladka.
- Dle chuti dokořeňte pepřem a sladkou paprikou.
- Pažitku nasekejte nadrobno a přidejte do směsi.
- Pomazánku rozetřete na krajíce pečiva, poté dozdobte nakrájenou nakládanou okurkou.
- Tato jednoduchá pomazánka se hodí na snídani, svačinu nebo lehkou večeři, výborná také je jako chuťovka pro návštěvy či na party.
- Tip na další servírování: Ozdobit můžete také nakládanou červenou paprikou, naloženou sladkou cibulkou, natvrdo uvařeným vajíčkem, doplnit lze například kouskem zelené petrželky.
- Zajímavost: Tato pomazánka pochází z Polska, hojně se tam využívala v dobách, kdy ještě existovala Polská lidová republika. Zná ji tedy generace našich rodičů a prarodičů. V Polsku se této pomazánce říká „awanturka“, což v překladu znamená „rvačka“.
Napište komentář