Češi zjistili, že vejce vaří celý život špatně. Přidejte do vody tuto ingredienci a sledujte, co se stane

Fotografie: ProjectManhattan / Creative Commons / Attribution-Share Alike 3.0

Vejce jsou základem mnoha pokrmů. Jejich příprava je jednoduchá, avšak praskání skořápek je při vaření častý problém.

Vejce jsou oblíbená nejen pro svou všestrannost v kuchyni, ale také pro svou výživovou hodnotu. Obsahují vitamíny A, D, E, K a B12, což z nich činí důležitý prvek zdravé stravy. Kromě toho jsou bohatá na omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, které podporují zdraví srdce a mozku, uvádí Healthline. Bez ohledu na to, zda je připravujete k snídani, jako součást salátu, nebo do pečení, je důležité, aby jejich vaření proběhlo bez problémů.

Často se dopouštíme stejných chyb

Praskání vaječných skořápek je podle webu TheKitchn obvykle způsobeno rychlou změnou teploty. Když vytáhnete vejce přímo z lednice a vložíte je do vroucí vody, skořápka se může rozbít kvůli náhlému teplotnímu šoku. Tento problém lze však snadno vyřešit několika triky, které ochrání vaše vejce a udrží je vcelku. První krok, jak zabránit prasknutí vajec, je nechat je „odpočinout“ před vařením.

Vejce vyjměte z lednice přibližně 30 minut předtím, než je vložíte do vody. Tím jim dáte čas, aby se zahřála na pokojovou teplotu, a minimalizujete riziko prasknutí při kontaktu s horkou vodou. Jeden z nejlepších triků je ale podle webu Smakosze přidání trochy octa do vody. Tento jednoduchý fígl funguje díky tomu, že ocet okyselí vodu, což pomáhá skořápku zpevnit.

Tato nadýchaná míchaná vejce na francouzský způsob mě naučil kuchař na dovolené. Klíčem je tato přísada

Další tipy pro bezproblémové vaření

Existují i jiné metody, jak zabránit prasknutí vajec. Někteří lidé doporučují propíchnout širší konec vajíčka jemnou jehlou, což umožní vzduchu uniknout a snižuje tlak na skořápku během vaření. Jiní preferují postupné zahřívání vajec – začněte vařit vajíčka ve studené vodě a teplotu zvyšujte postupně, místo toho, abyste je hned vložili do vroucí vody.

Vařená vejce

Další metodou je použití soli. Přidání špetky soli do vody může také pomoci minimalizovat riziko prasknutí, i když ocet je v tomto ohledu považován za spolehlivější. I prasklá vejce ale můžete bez obav konzumovat. Čtenářům deníku SvětKreativity pravidelně přinášíme recepty z vajec, které je možné si připravit v pohodlí domova a s minimálním úsilím, vyzkoušejte třeba lahodná míchaná vejce.

Veškerý volný čas trávila s prsty na klávesnici. Psaní článků se časem stalo jejím největším koníčkem. Neustále ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*