Moje rodina už rohlíky ze supermarketu nemůže ani vystát. Zamilovali si totiž tento můj domácí recept

Domácí rohlíky upečené na plechu

Ranní shon se svačinami do školy nebo i do práce – v takovou chvíli sáhneme nejčastěji po pečivu, které tvoří základ i pro snídani.

Pečivo. Sice záležitost „za pár peněz“, ale v konečném součtu jedna z finančně výrazných položek v měsíčních nákupech. Pamatujete na dobu covidovou, kdy se mnozí z nás přiklonili k domácí výrobě? Co se k ní tak trochu vrátit? Domácí pečivo přináší totiž výhody nejen finanční. Jednak zkrátka víte, co do něj dáte, a máte pod dohledem celý proces, jednak jeho příprava může přinést prima chvíle strávené s rodinou. Zejména malé děti budou rády pomáhat a budou pyšné na to, že si svůj rohlíček vytvořily samy.

Domácí rohlíky pro celou rodinu

Rohlíky jsou v naší kotlině snad nejčastější součástí snídaní a svačin. Jíme je ale i k večeři či k obědu. Takové jemné, nadýchané domácí rohlíky když vybalíte třeba na výletě, budou vám je chtít přátelé sníst! Připravit si je doma není vůbec nic těžkého a při existenci pomocníků, jakými jsou domácí robot nebo pekárna, se ani nejedná o zdlouhavý proces. Tak co, budou u vás v nejbližších dnech rohlíčky obzvláště vypečené?

Ingredience:

  • Polohrubá mouka – 1 kg;
  • Olej – 250 ml;
  • Mléko – 600 ml;
  • Čerstvé droždí – 2 kostky (nebo 4 balení sušeného);
  • Sezam;
  • Kmín;
  • Cukr krupice – 1 lžíce;
  • Sůl – 2 lžíce.
Křupavý chléb dvě upečené šišky na mřížce

Chléb už zásadně nekupuji od té doby, co mě sestra naučila tento snadný domácí recept

Postup:

  • Do části mléka (200 ml) rozdrobte droždí, k němu přidejte lžičku cukru a nechte vzejít kvásek.
  • Do velké mísy nasypejte osolenou polohrubou mouku.
  • K mouce přilijte olej a zbylé mléko.
  • Nakonec přimíchejte i vzešlý kvásek.
  • Vše důkladně uhněťte, až vznikne jednolitá směs.
  • Těsto poté nechte na teplém místě vykynout.
  • Po vykynutí rozdělte vzniklé těsto na 35-40 bochánků.
  • Z každého bochánku vyválejte plátek a z něj vytvarujte rohlík.
  • Vytvarované rohlíky položte na plech vyložený pečicím papírem a nechte chvíli kynout.

Rohlíky v troubě

  • Troubu vyhřejte na 180 stupňů.
  • Rohlíky pečte 10-12 minut (podle trouby).
  • Po vyjmutí z trouby rohlíky ještě na 5 minut přikryjte vlhkou utěrkou.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*