Češi vyhazují tisíce Kč z okna kvůli této zásadní chybě. Vytápění domácnosti vám takto trvá 2x déle

Fotografie: Freepik

Když teplota venku klesá, je důležité, aby váš domov zůstal příjemně teplý a útulný. I drobné netěsnosti kolem oken mohou způsobit, že vám bude zima.

Nejčastější projevy netěsných oken zahrnují pocit průvanu, i když jsou okna zavřená, nebo viditelné známky vlhkosti, jako jsou plísně na okrajích okenních rámů. Tento stav může být způsoben několika faktory: opotřebením těsnění, nesprávnou instalací, změnami teploty nebo jednoduše tím, že jsou vaše okna nastavena na nesprávný režim.

Jak zjistit, zda vaše okna těsní

Jedním z nejjednodušších způsobů, jak zjistit, zda vám okny uniká teplo, je test rukou. Stačí přiložit ruku k rámu okna, zejména v blízkosti pantů a kliky. Pokud cítíte, že zvenčí proudí studený vzduch, vaše okna netěsní a je na čase se pustit do jejich seřízení a utěsnění. Další možností je využít svíčku nebo zapalovač. Sledujte, zda se plamen u okna pohybuje. Pokud ano, znamená to podle webu Kobieta, že proudí vzduch, a tím i uniká teplo.

Mnoho moderních oken je podle webu Žena-in navrženo tak, aby umožňovalo přepínání mezi letním a zimním režimem. Tento mechanismus umožňuje jemné nastavení tlaku křídla na rám, čímž se zvyšuje nebo snižuje těsnost oken. Na podzim a v zimě by měla okna přejít do zimního režimu, kdy se těsnění pevněji přitlačí k rámu, čímž zabrání úniku tepla.

Český odborník prozradil skryté triky, díky kterým lze za energie ušetřit tisíce Kč

Existují i další způsoby, jak si můžete poradit

Mnoho lidí se v zimních měsících vyhýbá otevírání oken kvůli obavám z úniku tepla. To však může být kontraproduktivní. Větrání je důležité pro udržení zdravého prostředí uvnitř domácnosti a pro snížení vlhkosti, která může způsobit plísně. Krátké, ale intenzivní větrání několikrát denně zajistí dostatečný přísun čerstvého vzduchu, aniž by výrazně ochladilo místnosti.

Bílé okno
Fotografie: Pixabay

Pokud těsnění začne vykazovat známky opotřebení, jako je praskání nebo ztráta pružnosti, je vhodné ho vyměnit za nové. Netěsná okna nejenže zvyšují vaše účty za energie, ale také mohou vést k problémům s vlhkostí. Zároveň byste měli pravidelně čistit okenní rámy, aby se na nich nehromadily nečistoty, které mohou snižovat účinnost těsnění. Na SvětěKreativity jsme také přinesli užitečné podzimní tipy, jak využít kaštany v domácnosti.

Veškerý volný čas trávila s prsty na klávesnici. Psaní článků se časem stalo jejím největším koníčkem. Neustále ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*