Malý chlapec zachránil 500 let starou kresbu. Po 13 letech zjistil, že má hodnotu kolem 600 000 Kč

Fotografie: DrStew82 / Creative Commons / Attribution-Share Alike 4.0

Bylo mu teprve 11 let, když si všiml staré kresby s úžasnými detaily. Chlapec ji doma schovával dlouhé roky a nyní ji chce udat v aukci.

Když si mladík jménem Mat všiml sousedky, jak vyváží odpad, zahlédl v jejích rukou zvláštní kresbu. Ihned proto ženu poprosil, aby mu obraz nechala, pokud jej má v plánu opravdu nechat pohozený na skládce. Ta se samozřejmě nebránila a s úsměvem mu ho předala. Jenže po 13 letech nechal tentýž mladík nádherné dílo s rytířem a ďáblem posoudit odborníky. Ti mu dle webu BBC řekli, že jde o 500 let starý unikát od renesančního umělce Albrechta Dürera.

Úžasné dílo z roku 1513

Bylo mu teprve 11 let, když si všiml, že jeho sousedka vyváží odpad včetně zvláštního obrazu, a nemohl pochopit, proč chce vyhodit něco tak krásného. Mat se jí proto zeptal, zda by mu mohla kresbu věnovat s tím, že si ji nechá. To se také stalo a on ji posléze nechal ležet ve skříni dalších 13 let, uvádí DailyExpress. Není tomu však dávno, co se rozhodl kontaktovat odborníky, aby mu pomohli určit její hodnotu, a případně ji chtěl prodat za vhodnou částku. Jenže ti přišli s neuvěřitelnou odpovědí.

Jednalo se totiž o dílo s názvem „Rytíř, smrt a ďábel“ z roku 1513, které nakreslil renesanční umělec a představitel tohoto směru v Německu a severní Evropě Albrecht Dürer. Cena takového kousku se dnes pohybuje okolo 20 000 liber, což je v přepočtu zhruba 600 000 Kč. Mladík tomu nemohl uvěřit a byl velmi nadšený, přičemž nyní čeká na aukci, během které se bude tento raritní kousek dražit. Jeho cena může být ve finále ještě vyšší.

Do lesa se vydal hledat jelení trofeje. Místo nich našel keramické nádoby s mincemi z 16. století

„Myslím, že osoba, která vlastnila toto dílo [Dürera], k němu neměla žádný obdiv, a proto ho chtěla nechat ležet na skládce. Naštěstí Mat díky svému orlímu zraku tento unikát zachránil a viděl v něm obrovský potenciál,“ uvedl jeden ze specialistů. Chlapec k tomu pouze dodal, že se mu líbily detaily obrazu a něco mu říkalo, že se jedná o velmi drahé dílo. Na webu SvětKreativity jsme také psali o chlapci, kterému se podařilo najít vzácný římský náramek.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*