Polévky jsou v české kuchyni stálicí. Právem jim patří čestné místo na našich stolech. Jsou totiž zdravé, chutné a snadno se připravují.
Polévky patří celosvětově k nejčastěji připravovaným jídlům. Skvěle totiž připraví žaludek pro druhý chod, zahřejí, ale dokáží také samy zasytit. Polévky připravované s hovězím masem jsou výživné, voňavé, našemu tělu dodají mnoho prospěšných látek právě z masa, ale i ze zeleniny, o niž je masový základ doplněn. Lze připravit jak vývar, tak husté nebo krémové polévky.
Polévka s mletým hovězím masem
Polévek s hovězím masem existuje nepřeberné množství. Mohou to být jednoduché vývary, zrovna tak ale i časově a pracovně náročnější husté krémy. Hovězí maso přináší benefity v podobě bílkovin, železa, zinku a dalších klíčových živin. Také obsahuje kolagen, který se při vaření mění v želatinu. Ta dodává vývaru bohatou a sytou chuť. Do hovězí polévky lze přidat nejrůznější zeleninu i zavářky v podobě těstovin, obilovin nebo luštěnin.
Ingredience na 4 porce:
- Mrkev – 2 ks;
- Cibule – 2 ks;
- Nové koření (celé kuličky) – 10 ks;
- Bobkový list – 1 ks;
- Voda – 1,5 litru;
- Mleté hovězí maso – 450 g;
- Česnek – 4 stroužky;
- Rajčatový protlak – 3 lžíce;
- Brambory – 2 ks;
- Sůl – 1 čajová lžička;
- Kopr – na dochucení.
Delikátní krémová polévka: Tento neuvěřitelně snadný recept mi doporučila kamarádka šéfkuchařka
Postup:
- Do hrnce s vodou vložte 1 mrkev a 1 cibuli, nové koření a bobkový list. Vařte 20 minut, až zelenina změkne.
- Druhou cibuli nakrájejte na malé kostičky a osmahněte ji na pánvi do zlatova.
- Druhou mrkev nastrouhejte a přidejte ji k cibuli. Směs promíchejte.
- K osmažené zelenině přidejte mleté maso, osolte a promíchejte. Přidejte prolisovaný česnek a rajčatový protlak. Vařte na mírném ohni 10 minut.
- Oloupané brambory nakrájejte na malé kostičky.
- Z vývaru vyjměte uvařenou zeleninu a bobkový list.
- Do vývaru přidejte masovou směs a brambory.
- Vařte, až brambory změknou.
- Nakonec do polévky přidejte nasekaný kopr.
- Polévka je snadná, ale chutná, a to díky kombinaci hovězího mletého masa a zeleniny.
- Dobrou chuť!
Napište komentář