Češi objevili tuto díru v systému, díky které platí za elektřinu zlomek běžné ceny. Zvládne to každý

Fotografie: Depositphotos

Elektřina v nízkém tarifu vám může ušetřit až tisíce korun ročně. Je důležité vědět, kdy nízký tarif využívat – nejen v noci, ale i během dne.

Nízký tarif, dříve nazývaný „noční tarif“, je režim, kdy energetické společnosti účtují za elektřinu méně než v průběhu běžného dne v tzv. vysokém tarifu. Rozdíl spočívá v tom, že v nízkém tarifu, který trvá jen několik hodin denně, platíte za každou kilowatthodinu výrazně méně. Tento tarif je ideální pro domácnosti s vyšší spotřebou elektřiny, především pro ty, které používají energeticky náročné spotřebiče, jako jsou bojlery, elektrické vytápění nebo tepelná čerpadla.

Noční režim můžete využít i během dne

Během hodin, kdy je nízký tarif aktivní, byste měli provozovat spotřebiče, které spotřebovávají nejvíce elektřiny. Mezi takové spotřebiče se řadí bojler, tepelné čerpadlo, přímotop, sušička, pračka nebo nabíjení elektroauta. Pokud například používáte elektrický bojler na ohřev vody, můžete s nízkým tarifem podle webu Ušetřeno dosáhnout výrazných úspor.

Podle odhadů společnosti Epet můžete s ohřevem vody v sazbě D25d se spotřebou 4 MWh ušetřit až 4 500 korun ročně, uvádí web CNNPrimaNews. To už je částka, která rozhodně stojí za to. Nízký tarif ale není dostupný pro každého. Domácnosti s běžnou spotřebou elektřiny, které elektřinu používají převážně na svícení a provoz běžných spotřebičů, nízký tarif k dispozici nemívají.

Správným nastavením oken ušetříte hromadu peněz za vytápění. Stačí je přepnout do zimního režimu

Víme, jak zjistit nejvýhodnější nízký tarif

Náročnost využití nízkého tarifu spočívá v tom, že jeho spínání není pevně dané a liší se podle distribuční oblasti. Česká republika je rozdělena na tři distribuční oblasti. Společnosti v těchto oblastech rozdělují čas spínání nízkého tarifu různě, a proto je potřeba vědět, kdy je nízký tarif aktivní ve vašem regionu.

Elektrika
Fotografie: Pexels

Pokud chcete zjistit, zda máte k dispozici výhodnou sazbu a kolik můžete ušetřit, můžete využít online kalkulačky, které vám porovnají nabídky dodavatelů elektřiny. Stačí zadat několik údajů, jako je vaše distribuční sazba a přibližná roční spotřeba, a během pár minut získáte přehled o nejvýhodnějších tarifech na trhu. Pokud vás zajímají další tipy na šetřená, na SvětěKreativity jsme již radili, jak přepnout okna na zimní režim, abyste omezili tepelné ztráty.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*