Podzim přináší úrodu jablek, přitom v mrazáku či v kompotech máme i zásobu rybízu. Z tohoto zpracování obojího ovoce si doslova „sednete na zadek“.
Koláče, buchty, sladké placky, jako jsou lívance nebo palačinky… to je alfa a omega zpracování jablek i dalšího ovoce. Postupy jako strouhání, vaření náplně či strouhání do těsta známe. Celá jablka plněná dalším ovocem a přikrytá pomyslnou peřinkou připravenou z tekutého těsta ale představují originální zpracování. Už se těšíte na to křupnutí, až do voňavého dezertu zakrojíte nůž?
Jablečný koláč podle starodávného receptu
Skvělou zprávou je i skutečnost, že recept, který přinášíme, patří mezi ty nejen chutné, ale i zdravé. Připravit jej budete moci i pro strávníky, kteří žijí například s celiakií. Tento jedinečný koláč z mandlové mouky s jablky a rybízem je inspirován podzimem a vytvoří z každého pečení malý kulinářský skvost. Recept na něj pochází z roku 1894! Máte-li tedy rádi staré receptury a disponujete úctou k tradicím, hurá do toho!
Ingredience:
Na náplň:
- Jablka – 12 kusů středně velkých;
- Červený rybíz – 100 g;
- Cukr – 50 g;
- Skořice – 1 lžička;
- Kandované ovoce – 20 g.
Třešňový koláč, který chutná jako z luxusní cukrárny: Má sestra přidává do těsta tuto tajnou přísadu
Na těsto:
- Máslo – 125 g;
- Moučkový cukr – 125 g;
- Žloutky – 6 ks;
- Bílky – 6 ks;
- Mandlová mouka – 125 g;
- Muškátový oříšek – špetka.
Postup:
- Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a vložte je do formy vyložené pečicím papírem.
- Rybíz smíchejte s cukrem, skořicí a kandovaným ovocem.
- Vzniklou ovocnou směsí naplňte připravená jablka.
- Na každé jablko položte malý kousek másla.
- Na přípravu těsta vyšlehejte máslo s moučkovým cukrem do světlé pěny. Postupně přidávejte žloutky a vmíchejte mandlovou mouku s muškátovým oříškem. Zvlášť vyšlehejte bílky a opatrně je zapracujte do těsta.
- Těsto nalijte na jablka.
- Pečte asi 1 hodinu v troubě předehřáté na 180 °C.
- Před podáváním posypte moučkovým cukrem a nakrájejte na porce.
- Tento koláč s jemnou náplní a voňavým těstem vás přenese do minulosti a potěší celou rodinu.
Napište komentář