
Kontroly v supermarketech odhalily závadné potraviny s nebezpečnou bakterií E. coli. Jejich konzumace představuje vážné zdravotní riziko.
Státní zemědělská a potravinářská inspekce zveřejnila varování, které se týká potravin prodávaných v českých supermarketech. Tentokrát se jednalo o dva velmi rizikové výrobky – sýr napadený plísní a tatarský biftek, v němž laboratorní rozbory prokázaly výskyt nebezpečné bakterie Escherichia coli. Oba produkty představující hrozbu pro lidské zdraví se přitom prodávaly v běžných řetězcích a doma je tak může mít každý.
Závadné potraviny v oblíbených obchodech
V brněnské prodejně Billa inspekce objevila závadný sýr Old Jersey Gouda od nizozemského výrobce Vandersterre Holland B.V. Už na první pohled bylo patrné, že s výrobkem není něco v pořádku. „Na povrchu potraviny byl zjištěn výskyt kolonií plísní zelené, zelenobílé a bílé barvy viditelné pouhým okem přes neporušený obal potraviny,“ uvedla inspekce s tím, že potravina vykazovala jasné známky kažení, a tudíž se nepovažuje za bezpečnou. Problémový kus nesl číslo šarže s minimální trvanlivostí do 20. srpna 2025.
Na Moravě pak inspektoři zamířili do prodejny Lidl v Novém Městě na Moravě, kde narazili na další závažný případ. V nabídce se nacházel tatarský biftek o váze 250 gramů od výrobce Maso uzeniny Polička. Rozbory ukázaly přítomnost bakterie Escherichia coli, která je obzvlášť nebezpečná v potravinách určených k přímé konzumaci. Výrobek měl číslo šarže L: 96301 a datum použitelnosti do 2. července 2025.
Oblíbený obchodní řetězec varuje před zdravotně závadnými produkty. Určitě je nekonzumujte
Jak vysvětluje web Healthline, bakterie E. coli se běžně vyskytuje ve střevním traktu lidí i zvířat, ale některé její kmeny mohou vyvolat vážné zdravotní problémy, především u lidí s oslabenou imunitou. Rizikovou skupinou jsou také těhotné ženy, malé děti a starší lidé. Prevencí infekce je pak bezpečná manipulaci s potravinami a dostatečná tepelná úprava. Na webu Svět Kreativity jsme také psali o marném pokusu o okradení bystré stařenky.
Napište komentář