Na špinavý koberec využijte osvědčený způsob čištění, který znaly již naše babičky

Všichni, kdo mají doma špinavý koberec s krátkým, středním i dlouhým chlupem musí poměrně často řešit jeho vyčištění. Pro doopravdy hodně špinavé koberce hodně lidí volí profesionální čištění, které není vůbec levné. Přitom existuje poměrně snadný a levný způsob, jakým můžete svůj oblíbený koberec vyčistit. Bude vás to stát jen trochu času.

Naše babičky a jejich maminky moc dobře věděli, jak na to. Bez odborníků a bez nákladných čisticích prostředků dokázali během pár hodin oživit barvu a vyčistit i ty nejodolnější skvrny. Věřte, že pomocí této metody dostanete dolů všechny nečistoty. A způsob je to přitom jednoduchý, pohodlný a velmi efektivní. Tak se do toho dáme! Budete k tomu potřebovat jen:

  • kyblík s vodou,
  • běžný prací prášek,
  • amoniak,
  • kartáč.

Pár základních surovin a váš koberec bude jako nový

Do prázdného kyblíku nalijte jeden litr vody. Do něj přidejte polévkovou lžíci běžného pracího prostředku a amoniak, který běžně seženete v lékárně. Vše dobře promíchejte. Následně vezměte směs, naneste na koberec a nechte chvíli působit. Okamžitě uvidíte, jak se voda barví od toho, jak se zbavuje nečistot. Nikdy nezapomínejte na ochranné rukavice a otevřené okno, protože amoniak je dost silný.

Dejte se do práce

Teď to bude chtít trochu práce z vaší strany. Vezměte kartáč a snažte se co nejvíc odstranit skvrny. Ve chvíli, kdy kartáčem vše vyčistíte, koberec opláchněte čistou vodou.

Jedná-li se o kusový koberec, odneste ho ven a nechte uschnout na slunci. Pokud ne, musíte ho nechat pořádně proschnout doma. Až bude suchý, snadno zjistíte, zda postup zafungoval tak, jak jste si přáli.

V případě větších ploch budete samozřejmě potřebovat více vody i prostředků. Vysychání asi nebude příjemné, ale pokud si tuto činnost necháte na parné léto, budete po něm moci chodit velmi brzy. Zároveň záleží i na délce chlupu, protože čím delší je, tím déle to bude trvat. Měli byste se ale tímto způsobem zbavit i největších a nejzažranějších skvrn bez pomoci odborníka.

Fotografie: Postila

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]