Snadný způsob čištění skla u trouby, který odstraní zapečený tuk i mastnotu

I trouba na pečení vyžaduje náležitou a důkladnou péči. Některé hospodyňky si však neví rady s usazeninami, které uplývají na skleněném průzoru dvířek. Jakmile se totiž tuk neodstraní ihned, zaschne a je velmi složité jej posléze odstranit. My pro vás máme velmi praktický trik, díky kterému se vám to podaří. A vaše trouba se bude lesknout novotou!

Co budete potřebovat k čištění skla ve dvířkách trouby?

Než se pustíte do péče o troubu, připravte si následující pomůcky:

  • hadr na podlahu
  • izolační pásku
  • ocet a vodu
  • rozprašovač
  • jedlou sodu
  • hadřík nebo houbu na nádobí
  • kartáč nebo ruční vysavač

Jak postupovat při čistění skleněného průzoru trouby?

Než začnete s čištěním trouby, položte pod dvířka hadr na podlahu. Pak přikryjte horkovzdušné otvory izolační páskou a na skleněný povrch dvířek uvnitř trouby nastříkejte rozprašovačem roztok z octa a vody (ředěný v poměru 1:9).

Fotografie: Pixabay

Na tekutinu následně nasypte jedlou sodu a rozprostřete po celé ploše. V dalším kroku nastříkejte octovou směs opět na jedlou sodu, aby získala konzistenci pasty.

Fotografie: Pixabay

Nechte působit čtvrt hodiny, a nakonec setřete nečistoty hadříkem, nebo houbičkou. Upozornění na závěr:  Zabraňte odplavování jedlé sody vodou. K jejímu shromáždění použijte kartáč a k odstranění ideálně suchý hadřík z mikrovlákna, nebo ruční vysavač.

Další tip, jak omýt účinně povrch trouby

Uplývající mastnotu uvnitř trouby velmi dobře uvolní i citronová voda. Do ohnivzdorné misky nalijte vodu, dále do ní nakapejte dostatečné množství citronové šťávy, přidat můžete i dužinu a nádobu s tekutinou vložte do předehřáté trouby na 170 stupňů Celsia.

Fotografie: Pixabay

Nechte vypařovat asi dvacet minut a poté misku vyjměte. Uvolněné nečistoty následně setřete hadříkem, nebo houbičkou. Váš spotřebič tak bude vypadat téměř jako nový a citron kromě jiného příjemně provoní vnitřek trouby.

Úvodní Fotografie: Freepik

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]