Cibule je skvělá zelenina, která má jak ve studené, tak v teplé kuchyni nepřeberné způsoby využití. Vaření bez ní si ani nelze představit, ale když dojde na její krájení, většina z nás se tomuto úkonu podle možností velice ráda vyhne a přenechá ho někomu jinému. Krájení cibule je nepříjemné zejména pro lidi s větší citlivostí na její výpary, které vyvolávají zvýšenou produkci slz a lidem často také teče z nosu.
Možná jste nevěděli, že existují účinné metody, jak si krájení cibule výrazně usnadnit a zpříjemnit. Pokud tedy patříte mezi ty, kteří se dosud při krájení cibule doslova trápili, zde máte návod, jak tomu pro příště zabránit.
Cibuli krájejte co nejostřejším nožem
Šéfkuchaři se shodují na tom, že krájení cibule výrazně usnadní, a tedy i urychlí používání těch nejostřejších nožů. Takový nůž je totiž v řezu mnohem šetrnější ke struktuře cibule a díky tomu se z ní uvolní mnohem méně dráždivých látek než při použití tupějšího nástroje. Zároveň je dobré cibuli krájet co nejrychleji, což však vyžaduje jistý cvik, a především také opatrnost.
Cibuli před krájením zmrazte
Výhodou této metody je snížení podráždění, které cibule zvyšuje, nevýhodou delší čas, který pro přípravu cibule budete potřebovat. Cibuli můžete totiž na až hodinu (nejméně však na 30 minut) ponořit do misky naplněné ledovou vodou nebo můžete cibuli rovnou na 30 minut vložit do mrazáku. Po vyjmutí je však právě třeba nějakou dobu počkat, než cibule povolí a bude ji možno nakrájet.
Před krájením cibule zapněte poblíž stojící ventilátor nebo digestoř
Pokud budete krájet cibuli s touto ochranou, ventilátor nebo digestoř zajistí nasměrování výparů od vašeho obličeje, a tedy i od citlivých očí a nosu. Krájení cibule tak rozhodně nebude tak nepříjemné jako dříve.
Na krájení cibule si vezměte přiléhavé brýle
Když ochráníte oči před agresivními látkami, které se při krájení cibule uvolňují, bude pro vás tato činnost mnohem příjemnější než kdykoliv předtím. Je však nutno zvolit takové brýle, které dobře přiléhají k obličeji, tedy potápěčské, plavecké nebo lyžařské.
Cibuli krájejte v blízkosti zapálené svíčky
Tato metoda je velice stará, ale přejímají ji také kuchaři moderní doby. Je totiž prokázáno, že čím blíže hořící svíčce budete krájet cibuli, tím méně výparů vás bude trápit, protože je přitáhne právě zapálená svíčka. Metoda je velice jednoduchá a jistě stojí za to ji vyzkoušet.