Připravte si vlastní prášek nebo tablety na mytí nádobí v myčce. Konečně kvalitně umyté a krásně se lesknoucí nádobí

Fotografie: Freepik

Pokud máte doma myčku, jistě ušetříte mnoho času při mytí nádobí. Ovšem prodražit se může poněkud nákup tablet do myčky. Přemýšlíte, jak ušetřit? Vsaďte na běžně dostupné ingredience, z kterých snadno vytvoříte domácí mycí prostředek.

Domácí prášek na mytí nádobí v myčce

K zhotovení prášku si připravte následující ingredience:

  • 400 gramů jedlé sody
  • 100 gramů kyseliny citronové
  • 150 gramů jemné soli
Fotografie: Freepik

Příprava a upotřebení mycího prášku na nádobí

V misce si smíchejte jednoduše výše uvedené ingredience a získáte levný mycí prášek. Ten přesypte do uzavíratelné sklenice a uchovávejte na suchém místě. Až příště naplníte myčku, vložte lžíci domácího prášku do zásobníku na tabletu, zavřete a spusťte mycí cyklus. Budete mile překvapení z čistících účinků této ekologické a levné směsi. Pro větší lesk nádobí je pak vhodné vlít asi dvě lžíce bílého octa do zásobníku pro oplach.

Fotografie: Freepik

Pro vyznavače tablet do myčky: Vyrobte si své vlastní

Nejste zrovna oblíbenci prášku do myčky? Potom si můžete vytvořit vlastnoručně i domácí tablety na mytí nádobí. Není na tom nic složitého. K tomuto účelu budete potřebovat:

  • 300 až 400 gramů jedlé sody
  • 100 až 150 gramů kyseliny citronové
  • 1 až 2 lžíce Jaru či jiného mycího přípravku
  • tvořítko na led

Z jedlé sody, kyseliny citronové a Jaru si připravte hustější homogenní hmotu. Tu vtlačte do tvořítek na led a nechte zcela zaschnout. Poté jen domácí tablety do myčky vyklopte a použijte dle potřeby při dalším mycím cyklu.

Fotografie: Freepik

Tipy na závěr: Jak správně pečovat o myčku na nádobí?

Abyste docílili dlouhodobé životnosti myčky na nádobí, je potřeba ji dopřát adekvátní péči. V první řadě myslete na odstraňování velkých kusů potravin z talířů či misek. Ty by mohly snadno spotřebič ucpat. Také si dejte záležet na tom, jak nádobí do přihrádek skládáte. Nedbale postavené talíře a chaoticky poskládané hrnky se nemusí důkladně umýt. Kromě jiného mohou například vyčnívající hrnce poškodit trysky při otáčení. Čas od času rovněž zapněte spotřebič naprázdno spolu s čistícím prostředkem.

K dostání jsou v prodejnách i speciální mycí bloky, které jen vložíte do útrob myčky, zapnete cyklus a nemusíte se o nic dalšího starat. Možné je omývat i vnitřní plochy pomocí dezinfekčního prostředku. Tak předejdete tvorbě případných plísní. V případě, že myčka nefunguje, nesnažte se ji opravovat sami. Vždy raději přivolejte odborníka.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]