Dnes existuje nepřeberné množství zdravých receptů, které můžete do svého jídelníčku zařadit jako zdravější alternativu anebo příjemnou změnu. Vegetariánské sýry neobsahují mléčnou bílkovinu, živočišné tuky a další složky.
Pokud patříte k lidem, kteří se mléčným výrobkům z jakýchkoliv důvodů vyhýbají, oceníte pár receptů, které si zvládnete připravit doma. Budete se možná divit, ale některé „rádoby sýry“ jsou mnohem chutnější náhradou.
Pečený mandlový feta sýr
Na tento sýr budete potřebovat 145 g mandlí (loupaných a namáčených 5 hodin ve vodě), 60 ml šťávy z citronu, 125 ml vody, 3 lžíce olivového oleje, 2 stroužky česneku, 1 lžičku soli.
Veškeré ingredience rozmixujete na hladký krém (mixujte několik minut). Poté hmotu nalijte do plátěného pytlíku na výrobu sýra anebo do plátna a pověste nad misku (do chladné místnosti), aby veškerá tekutina odkapala. Nechte viset cca 12 hodin. Poté vyjměte bochánek z plátna a vložte do kulaté formy na pečení. Při 180 stupních pečte sýr 40 minut, dokud nebude mít pevnou a zlatavou kůrku. Podávejte vychlazené s bylinkovým olejem.
Pečený kešu-česnekový sýr
Připravte si 2 šálky kešu oříšků (namáčených 3 hodiny ve vodě), ½ šálku sušených rajčat, 2 stroužky česneku, sůl a koření dle libosti na dochucení.
Rozmixujte kešu oříšky, sůl a koření na velmi jemný krém. Tak jako u prvního sýra vložte hmotu do pytlíku či plátna a nechte odkapat přebytečnou tekutinu cca hodinku. Pak hmotu dejte do misky a přidejte prolisovaný česnek a sušená rajčátka. Bochánek dejte do nádoby na pečení (formičky) a nechte odležet do druhého dne (12 hodin v lednici). Pak pečte 40 minut na 180 stupňů.
Cheddar s mandlovou příchutí
Nachystejte si předem 5 hodin namočené kešu oříšky 1 ½ šálku, 2 lžíce sušených rajčat, ¼ šálku lahůdkového droždí, 1 lžíci miso pasty, 1 lžíci jablečného octa, 1 lžíci soli, 1 lžíci sušené cibule, ½ lžíce dijonské hořčice, ½ lžičky uzené papriky, ¼ lžičky kurkumy, špetku kajenského pepře, ½ šálku kokosového oleje + mandlové lupínky na obalování sýra.
Kešu oříšky rozmixujte společně s rajčátky do hladké hmoty a následně přidejte i další ingredience mimo kokosového oleje. Ten přidejte až v poslední fázi mixování, kdy je pasta hladká. Celkově mixování trvá asi 10 minut. Hmotu vložte do nádoby a nechte přikryté v lednici 4 až 6 hodin. Potom vytvarujte kuličky a obalte je v mandlových lupíncích.
Obrázek: chooseveg.com