Snad každý chce na návštěvu zapůsobit nejen výbornou chutí zákusku ke kávě, ale i jeho vzhledem. Tento koláč vás rozhodně nezklame. Jeho příprava ale není nijak složitá. Přesvědčte se sami.
Suroviny
- Na těsto
- 250 mililitrů teplého mléka
- 2 – 3 vejce podle velikosti
- 100 gramů cukru krupice
- 60 gramů změklého másla
- 500 gramů hladké pšeničné mouky
- 1 sáček sušeného droždí
- třetinu lžičky soli
- žloutek se lžící mléka na potření
- Na náplň
- 380 gramů plnotučného měkkého tvarohu
- 100 gramů cukru
- 4 lžíce zakysané smetany
- 1 bílek
Příprava
V misce smíchejte mléko, cukr, sůl, vejce, máslo a droždí. Promíchejte a přidejte mouku. Toto těsto se zpracovává ručně na pomoučněném vále až do doby, kdy těsto přestane lepit. Vytvarujte z něj hladkou homogenní kouli, kterou přeneste do misky. Tu zakryjte čistou utěrkou a nechte těsto na teplém místě 1 hodinu vykynout.
Vykynuté těsto znovu propracujte, aby v něm nebyly velké bubliny plynu a vyválejte ho do tvaru kruhu. Důležité je si pod těsto před tím, než ho budete vyvalovat, dát pečící papír. díky němu pak budete moci koláč přenést na plech. Střed kruhu, který jste vyváleli, zakryjte velkým talířem a těsto, které přečnívá rozkrájejte nožem paprskovitě na proužky tak, jak vidíte na fotografii. Aby vám vyšlo následné ozdobné zaplétání, musí být proužků sudý počet.
Talíř odložte stranou a podle obrázku vždy překládejte proužky těsta směrem ke středu kruhu tak, aby tvořily písmeno X. Tím vznikne krásně ozdobný okraj koláče. Pomocí pečícího papíru pak přeneste koláč na plech, přikryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě 20 minut kynout.
V mezičase si připravte náplň smícháním tvarohu, cukru, smetany a bílku. Po dvaceti minutách kynutí potřete ozdobný okraj koláče směsí žloutku a mléka. Doprostřed těsta pak rozprostřete tvarohovou náplň a koláč pečte v troubě předehřátá na 170°C po dobu 40 – 45 minut.
Tipy na závěr
Chuť i vůni těsta osvěžíte tím, že přidáte trochu nastrouhané citronové kůry. Tu ostatně můžete v menším množství přidat i do tvarohu. Použijte omyté BIO citrony a strouhejte jen žlutou část kůry.
Také nemáte rádi silné okraje bez náplně? V tomto případě si můžete pomoci skořicovým cukrem, který před zaplétáním rozprostřete na místa, která skončí pod ozdobným okrajem.
Tvaroh můžete doplnit o hrozinky, které jistě koláč oživí.
Pokud chcete výsledek dopilovat k dokonalosti, můžete koláč naplnit makovou náplní, kterou běžně používáte do buchet a koláčů. Povrch koláče pak můžete ozdobit plátky mandlí, nebo drobenkou.