Jemný a voňavý dezert, který snadno připravíte, potěší každou návštěvu i vaši rodinu. Je téměř bez tuku, ale obsahuje spoustu proteinů, které jsou tělu prospěšné.
Suroviny na obdélníkovou formu 12×20 centimetrů
- 20 gramů plátkové želatiny
- 3 vaječné žloutky
- 100 gramů cukru krupice
- 1 sáček vanilkového cukru
- 350 mililitrů plnotučného mléka
- 300 gramů řeckého jogurtu
- 6 sušenek BeBe
- čokoládové hoblinky na ozdobu
Příprava
Plátkovou želatinu namočte do studené vody a nechte ji nabobtnat. Připravte si na sporák větší kastrol s vodou, kterou přiveďte k varu. Mléko ohřejte na teplotu 60 – 70 stupňů. Cukr, vanilkový cukr a žloutky rozmíchejte v kovové nádobě do hladké směsi. Za stálého a rychlého míchání začněte do směsi přilévat teplé mléko.
Pak nádobu se směsí postavte do vodní lázně a za stálého míchání zahřívejte do doby, než kapalina začne trochu houstnout. Pak přidejte plátky želatiny, ze kterých jste vyždímali vodu. Míchejte do rozpuštění želatiny. Vypněte sporák a nádobu s želatinovou hmotou vyndejte z horké vody. Za občasného míchání nechte želatinu mírně vychladnout, nesmí ale ztuhnout.
Do vychladlé hmoty pak vmíchejte řecký jogurt. Po vymíchání do hladka nalijte výslednou směs do pečícím papírem vyložené formy. Na povrch želatiny pak rozprostřete sušenky tak, aby byla vrstva želatiny zcela zakrytá. Celou formu přikryjte potravinářskou folií a nechte ji 3 hodiny uležet v lednici. Po ztuhnutí dort vyklopte na talíř a ozdobte jej čokoládovými hoblinkami.
Tipy na závěr
Není moc dezertů, které pouhým prohozením jedné suroviny, můžete změnit na bezlepkové. U tohoto zákusku je to jednoduché. Stačí použít místo obyčejných sušenek bezlepkové, a přeměna je hotova. Stejnou službu udělají i bezlepkové piškoty.
Krásně barevného efektu docílíte, když do chladnoucí želatiny, kam jste vmíchali řecký jogurt, přidáte na kousky nakrájené barevné ovoce. Nejvíce se hodí jahody, kiwi a kompotované broskve. Ovoce po ztuhnutí utvoří v bílé želatinové vrstvě krásně veselou mozaiku.
Pro milovníky neovocných příchutí máme také nápad. stačí do chladnoucí želatinové směsi přidat lžičku rozpustné kávy a vykouzlíte úžasný kávový dort. Aby ale nechutnal hořce, můžete zvýšit i množství cukru, které do dortu přidáte.
Kdo rád experimentuje, může vytvořit dvě želatinové směsi a nakombinovat je ve formě do vrstev. Možné je přidat i rozmixované jahody, nebo maliny a úměrně tomu zvýšit množství želatiny, nebo snížit množství mléka.
Můžete zvolit i jiný způsob podávání. Oči strávníků vždycky potěší malý kopeček šlehačky ozdobený snítkou meduňky a kouskem barevného ovoce.