Amoniak dokáže v domácnosti doslova zázraky. Musí se s ním však zacházet opatrně

Fotografie: Depositphotos

Amoniak je látka, která se běžně nachází například v barvách na vlasy, lze ho ale také použít i jako univerzální čisticí látku, která se hodí do každé domácnosti.

Amoniak je látka, která se může hrdě pyšnit svými velmi silnými čisticími účinky, díky kterým se dá použít jako univerzální pomocník do domácnosti. Dokáže totiž odstranit i staré skvrny a nečistoty, které jsou pro vás jinak problémové. Důležité je však její správné naředění a také následné vyvětrání domu, kvůli výraznému a štiplavému zápachu.

Odstraňte skvrny ze zrcadel a skla

Pokud vás trápí umazaná a špinavá zrcadla nebo sklo, ze kterého vám jednoduše nejdou odstranit staré skvrny, nezoufejte. Řešení je totiž jednodušší, než se zdá. Stačí přidat jednu polévkovou lžíci amoniaku do vody, nalít tuto směs do láhve s rozprašovačem a začít ji využívat k čištění. Je také důležité používat látku, která nepouští vlákna.

Odstraňte tuk z roštů

Jak již bylo zmíněno, amoniak snadno zvládá i staré nečistoty, se kterými jste se dlouho trápili. Mezi ně patří například i rošty či hořáky sporáku, na kterých se snadno zachytí mastnota a zbytky jídla. Tyto části však stačí dát do misky nebo do starší čisté nádoby, přidat 100 ml amoniaku, nechat jeden den působit a pak jen vyčistit špínu štětcem. To už však nezabere mnoho času a nečistoty půjdou krásně dolů.

Fotografie: Freepik

Odstraňte skvrny z koberce

 

Ke vzniku skvrn na koberci může dojít velmi jednoduše, zejména pokud máte děti. Stát se může jakákoliv nehoda. Existuje však jednoduchý způsob, jak je odstranit, aniž byste se museli bát zdlouhavého čištění!

Stačí přidat čpavek do kbelíku s vodou a řádně promíchat. Vzniklou směs naneste na skvrnu a nechte několik minut působit, poté na dané místo přiložte starý hadr a několikrát ho přejeďte žehličkou. Skvrna se z koberce přesune na hadr, a vy tak máte po problému.

Fotografie: Freepik

Kachličky v koupelně

Kachličky v koupelně mohou být skutečným oříškem. Mohou na nich totiž zůstávat skvrny od vodního kamene a zbytků mýdla, které se čistí opravdu těžce. I zde však pomůže amoniak. 100 ml této látky zřeďte ve 2 litrech vody a kachličky pořádně omyjte houbou. Nechte alespoň 5 minut působit a poté skvrny pořádně vydrhněte pomocí kartáče. Nakonec je pouze opláchněte čistou vodou a vyleštěte. Uvidíte, jak zářivě krásná poté vaše koupelna bude.

Fotografie: Freepik

Bojovník s plísní

Plísně patří mezi nepříjemné jevy v domácnostech, ke kterým však může dojít naprosto lehce. Stačí mírně zvýšená vlhkost v koupelně nebo spižírně a problém je na světě. Pro jejich účinné odstranění smíchejte vodu a amoniak ve stejném množství a poté tuto směs naneste na jakoukoliv plíseň. Nechte ji několik hodin působit a nakonec očištěné místo otřete suchým hadříkem. Plíseň tak bude ihned pryč a dlouho se u vás neukáže.

Zdroj: BobVila

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]