I bez chemie může být vaše trouba znovu čistá a vypadat téměř jako nová

Trouba je v leckteré domácnosti velice vytíženým spotřebičem, který zasluhuje pravidelnou péči. Tím docílíte delší životnosti a spolehlivosti trouby. Mnohé hospodyňky přistupují k čištění chemickými produkty zakoupenými v drogériích. Avšak lze nějakou tu korunu ušetřit a spotřebič vyčistit jednoduše i přírodnímu prostředky, které běžně naleznete v kuchyni. Jak na to?

Efektivní tipy na přírodní čistění trouby

Pokud se potýkáte s tím, že vaše trouba je z venku poškrabaná, či znečištěná, použijte jedlou sodu. Nejprve dvířka trouby pokropte horkou vodou a na ní nasypte dostatečné množství jedlé sody. Nechte asi půl minuty působit a krouživými pohyby troubu vyčistěte. Zbytky jedlé sody můžete z povrchu odstranit papírovým ručníkem s trochou vody. Co se týká vnitřní části trouby, zde pomůže roztok z těchto ingrediencí:

  • 150 mililitrů studené vody
  • 2 až 3 balení kypřícího prášku do pečiva
  • ocet

Také budete potřebovat keramickou misku odolnou vůči vysokým teplotám a lžíci k promíchání surovin. Roztok poté vložte do trouby vyhřáté na 100 stupňů Celsia a nechte působit až 45 minut. Kypřící prášek pomůže změkčit nečistoty, a tak je snadněji odstraníte z vnitřku trouby.

Babské rady, které vždy zaberou

Vnitřní část trouby lze také vyčistit účinně pastou vytvořenou z jedlé sody (půl šálku) a teplejší vody. Směs v dostatečné vrstvě na neste na vnitřní stěny trouby, kterou jste si předehřáli alespoň na 150 až 160 stupňů, pak ji vypněte a nechte sodu působit alespoň půl dne, ideálně přes noc. Posléze nečistoty jednoduše setřete vlhkým hadříkem.

Zaschlou mastnotu pomůže uvolnit i roztok z citronové šťávy a vody. Ten vložte v keramické misce do trouby vyhřáté na 160 stupňů Celsia a nechte vypařovat čtvrt hodiny. Posléze setřete mastnotu z povrchu. Troubu citron také perfektně provoní.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]