Pokud patříte mezi zaryté „masožravce“, udělá vám tento recept opravdu radost, mleté zde totiž tvoří největší část celého jídla.
Jednou z nejčastějších kombinací při vaření bývá maso s bramborami a to v jakékoliv podobě. Jinak tomu není ani u tohoto receptu, v němž se tyto dvě složky objevují pospolu v jakési nesourodé hroudě. Výhodou je fakt, že nebude potřebovat už žádnou další přílohu, jelikož jsou brambory zakomponovány v mase. Vše připravíte jednoduše na jedné pánvi a nemusíte pak umývat spoustu nádobí.
Potřebné ingredience a příprava
Na tento recept si budete muset přichystat 800 gramů mletého hovězího masa, 300 g mozzarelly, 100 g strouhanky, 40 g parmezánu, 2 větší brambory, cibuli, vejce, sůl, pepř a mletý česnek. Maso vyklopte do mísy, osolte jej, opepřete a přidejte k němu nadrobno nakrájenou cibuli. Následně do mísy vložíte i namočenou strouhanku, najemno nakrájený parmezán a rozklepnuté vejce.
Všechny přísady v míse spojíte tak, že je holýma rukama budete hníst, dokud se neutvoří jednotná hmota. Následně si umyjete brambory, oloupete je a nakrájíte na kolečka. Ta kladete na rozpálený olej v pánvi, osolíte a lehce orestujete. Než budou hotové, rozdělíte si maso na poloviny, z nichž první rozprostřete na linku tak, aby utvořilo kolo odpovídající rozměrům pánve.
Už se blížíte ke konci
Až budou brambory zlehka orestovány, položíte na ně předpřipravené maso a zakryjete pánev pokličkou. Po přibližně 10minutách položíte na maso tenké plátky mozzarelly a druhou polovinu mletého, kterou jste si před tím rozprostřeli stejně jako tu první. Opět na 10 minut pánev zakryjete, abyste následně výslednou hmotu otočili vzhůru nohama tak, aby byly brambory nahoře, nastrouháte na ně sýr a opět přikryjete.
Masová a bramborová hmota stráví na pánvi pod pokličkou posledních 10 minut, po nichž můžete vypnout sporák. Výslednou masovou směs nechte chvíli odstát a zchladnout, naporcujte a můžete podávat. Uvedené množství v receptu by mělo vyjít na 6 lidí, existuje však možnost, že by si někdo chtěl této dobroty přidat. Počítejte proto raději s menším množstvím lidí, aby opravdu vyšlo na každého.
Rady na vylepšení receptu
Spousta milovníků masa bude mít ráda i lehce ostřejší jídlo. Na mletém mase tak nemusíte šetřit pepřem a mletým česnekem, případně sáhnout po chilli papričkách. Pokud naopak pikantnímu jídlu neholdujete, můžete přidat jiné koření, jako je bazalka nebo rozmarýn. Každopádně nezapomeňte na pořádnou zeleninovou oblohu, která je nejen zdravá, ale perfektně doplní chuť výsledného pokrmu.