Rakouská trhaná palačinka s jablky je delikátní pochoutka

Kaiserschmarrn neboli trhané palačinky jsou lehké a chutné omeletové sušenky, které překvapí nejen svojí chutí, ale také velmi snadnou přípravou. Nachystat je můžete například ke snídani.

V čem tkví celé tajemství chutné snídaně? Svěží těsto, kyselá jablka a práškový cukr – to je oč tu běží. Jak již bylo řečeno, příprava není složitá ani zdlouhavá. Pokud tedy hledáte dezert, který bude rychle hotový a přitom zaujme, právě jste ho našli. Trhanými palačinkami zaujmete nejen své děti nebo přátele, ale také nečekanou návštěvu, která se stavila na kávu nebo čaj.

Co budete na palačinky potřebovat?

Na palačinky je potřeba připravit 240 gramů pšeničné mouky, sedm vajec, 400 mililitrů mléka, čtyři lžíce cukru krupice a tři lžíce práškového cukru. Připravte si také dvě jablka a tři lžíce rozinek. Nezapomeňte také na tři lžíce másla a čtyři lžíce koňaku. Nakonec ještě připravte špetku soli.

Nejdříve ze všeho si připravte jablka. Ty si umyjte a oloupejte, odstraňte také jádra a poté je nakrájejte na tenké plátky. V dalším kroku umyjte a osušte rozinky a nachystejte si nádoby na přípravu těsta. Do těch postupně oddělte žloutky od bílků.

 

Žloutky poté smíchejte s polovinou cukru a mléka a celou směs osolte a řádně promíchejte. Do směsi pak prosejte mouku. Z bílků vyšlehejte tuhou pěnu a vmíchejte ji do těsta. Celou směs opět promíchejte a vzniknout by mělo svěží a na pohled vláčné a nadýchané těsto.

Na pánvi rozpuste lžící másla a dejte na ni jablka. Ovoce poté posypte zbývajícím cukrem a asi dvě minuty duste do měkka. Poté nalijte polovinu těsta na jablka a pečte na středním ohni dozlatova. Později ještě posypte těsto rozinkami. Poté palačinku otočte a nechte několik sekund tuhnout. Pak vezměte do ruky špachtli.

Pomocí špachtle těsto roztrhejte

Téměř hotovou palačinku špachtlí roztrhejte na kusy a palačinky ihned posypte dvěma lžícemi práškového cukru, který začne karamelizovat a palačinky tak získají zlatou barvu. Poté sejměte pánev z plotny a dezert zalijte koňakem. Zapalte a vložte pánev zpátky na plotnu. Po chvíli se alkohol vypaří. Stejným způsobem připravíte samozřejmě i druhou polovinu těsta. Roztrhanou palačinku přeneste na talíř a opět mírně posypte práškovým cukrem. Úžasná sladká odměna je takřka připravená.

 

Pokud chcete dezert přeci jen ještě trochu vylepšit, pak ji na talíři dozdobte trochou vanilkové nebo čokoládové zmrzliny, případně přidejte lžíci jahodového džemu. Na vrch je úžasná také šlehačka, ideálně samozřejmě čerstvě vyšlehaná dochucená trochou vanilky. Recept pochopitelně můžete drobně upravovat. Pokud například máte rádi skořici, klidně ji na palačinky přidejte. Naopak, pokud nemáte rádi rozinky, zkrátka je z receptu vynechte. Je to jen na vás. Přejeme dobrou chuť.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]