Jednoduchý a levný recept na buchtu, která chutná naprosto luxusně. Křehké těsto v kombinaci s džemem vykouzlí úsměv i dětem.
Jistě si pamatujete ty chvilky, kdy jste měli u babičky jako děti výborné zákusky a buchty, na které jste se pokaždé těšili a nemohli jste se jich nabažit. Tato buchta s marmeládou pochází z Ukrajiny, kde se prodávala na každém rohu a možná je vám povědomá i z vaší knihy receptů. Je jednoduchá a levná. Pojďte si tedy nyní připravit dokonalou verzi snadno u vás doma. Křehké těsto s jablečným džemem uvnitř i na povrchu. Fantazii se meze nekladou.
Buchta jako od babičky
Opět jako u všech receptů lze buchtu upravit dle potřeby alergikům. Namísto pšeničné mouky můžete použít jakoukoli bezlepkovou, ať už v připravené směsi, nebo si namíchat vlastní, například rýžovou s pohankovou. Vejce se dá nahradit různými způsoby, avšak v tomto receptu je nejvhodnější použít jablečnou dřeň, která bude krásně ladit s jablečným džemem. Máslo lze v tomto případě nahradit bezlaktózovou verzí nebo slunečnicovým olejem.
Budete potřebovat:
- 1 vejce
- 200 g cukru
- 310 g másla
- 0,5 lžičky octa
- 15 g vanilkového cukru
- 1 žloutek
- 560 g pšeničné či jiné mouky
- 1 lžička jedlé sody
- 1 špetka soli
- 400 g jablečného džemu
Postup
Nejprve změklé máslo vyšlehejte nejlépe v mixéru se solí, cukrem a vanilkovým cukrem. Přidejte vejce a žloutek a pokračujte ve šlehání až dokud není konzistence krémová. Přidejte jedlou sodu, kterou jste předtím smíchali s octem a spojte s těstem. Po důkladném promíchání přidáme prosátou mouku, v robotu či ručně uhněteme těsto a dáme na jednu hodinu odpočinout do ledničky. Po odpočinutí v chladničce těsto rozválíme na dva pláty.
Každý z nich by měl mít obdélníkový tvar a tloušťku zhruba 8 až 10 milimetrů. Opatrně přeneseme na plech. Obě části pak pečeme při 240 stupních 10 až 15 minut. Hotový korpus pak upravte ořezáním okrajů. Jednu vrstvu namažte džemem a přikryjte druhou částí korpusu. Vrch můžete namazat džemem také a posypat drobenkou, kokosem či mletými ořechy. Před servírováním necháme odležet několik hodin v lednici, kdy se džem krásně vpije do korpusu.