Z cukety lze vytvořit velmi chutné jídlo, které má dokonalou a jemnou chuť. Pokud i vy patříte mezi ty, kteří cuketu nejíte kvůli její nechuti, nyní změníte názor.
Jestliže nejste zastáncem vegetariánské stravy, věřte, že po ochutnání šťavnatých cuketových řízečků změníte názor. Pokud nepěstujete svou cuketu na zahradě, v jakýchkoli potravinách ji můžete koupit za velmi přijatelnou cenu, především v sezoně. Dopřát si ji můžete k obědu, večeři, nebo klidně i na rodinné výlety. Věřte, že cuketa v těstíčku zachutná všem, i milovníkům masa.
Potřebné přísady pro cuketové řízečky
- 1 ks střední cuketa, nebo 2 ks malé cukety
- 3 PL hladké mouky
- 3 PL zakysané smetany
- 2 ks vejce vel. M
- 1 ČL soli
- svazek kopru
- pepř podle chuti
- česnek podle chuti
- rostlinný olej na smažení
Postup přípravy cuketových řízečků
Ze všeho nejdříve pořádně opláchněte cuketu a zbavte ji konců. Kdo nemá rád slupku, může celou cuketu oloupat. My ale doporučujeme, abyste slupku na cuketě uchovali. Bude držet lépe tvar, a navíc v sobě uchovává spoustu potřebných vitamínů a minerálních látek. Jakmile budete mít připraveno, nakrájejte ji na jeden centimetr široká kolečka.
Nakrájená kolečka rozložte na talíř a zasypte je mírně solí. Díky soli cuketa pustí šťávu a při smažení olej nebude tolik stříkat. Mezi tím si připravte těstíčko a poté vodu z cukety slijte a připravené je vysušte pomocí kuchyňské papírové utěrky. Rozhodně se na tento krok vyplatí počkat. Jistě nechcete být popálení od oleje nebo mít celou kuchyň mastnou.
Příprava těstíčka a smažení placek
Vezměte si hlubší misku a připravte těstíčko. Ve zvolené mísy vyšlehejte vejce do pěny, přidejte sůl i pepř. Následně přidávejte po lžících hladkou mouku a míchejte, aby nevznikly hrudky. Těsto by nebylo chutné. Dále přidejte zakysanou smetanu a prolisujte nebo nasekejte na jemné kousky česnek – vše smíchejte. Nejlépe čerstvý kopr nasekejte na jemné kousíčky a vložte ho do těsta.
Vše řádně promíchejte, abyste získali hladkou a tekoucí směs. Dbejte na to, aby se neobjevovaly hrudky. V závěrečné fázi vložte cuketová kolečka do mouky a poté do těstíčka – těstíčko se na cuketách lépe udrží. Nyní rozehřejte olej v hlubší pánvi a vložte do něj kolečka v těstíčku. Smažíme z obou stran dozlatova a máte hotovo. Podávat můžete s pečivem, zeleninou nebo bramborovou kaší – výtečné a vydatné.