Dokonalý domeček na hraní? Vyrobte si ho z dřevěných palet

Pokud máte děti, pak asi víte, že milují skrýše a nejrůznější domečky na hraní. Ty jim umožňují přenést se do světa fantazie, kde je nebudou rušit příkazy a zákazy dospělých. Udělejte svým dětem radost a vyrobte jim domeček, který je bude bavit a na který budou s láskou vzpomínat. 

Pokud máte dítě a zahradu, pak je pravděpodobné, že se ani vy nevyhnete požadavku na pořízení domečku na hraní. Není se čemu divit. Domečky jsou nejen roztomilé, ale také umocňují prožitek z dětských her. 

Při tom vůbec nezáleží na tom, zda se bude jednat o domeček pro malou princeznu, nebo bude sloužit jako chlapecká skrýš.  

Jestli-že jste alespoň trochu zruční, můžete vyzkoušet postavit dům, na který nebude potřeba nic víc než několik dřevěných palet. Ty jsou nejen cenově velmi dostupné, ale také značně odolné. Ke všemu podpoří vaši přirozenou kreativitu. A tak se může stát, že místo obyčejného domku na hraní vám na zahradě vyroste impozantní dřevěný zámek. 

Budete potřebovat 

Rozhodně vám nesmí chybět nákres. Bez něj se může lehko stát, že nebudete vědět, jak celou věc poskládat dohromady, tak, aby byla pro vaše dítě bezpečná. Dále budete potřebovat dřevo z dřevěných palet (a čím víc ho bude, tím líp) a nářadí. 

Postup 

První věc, kterou bude nutné udělat je konstrukce domečku. To znamená čtyři stěny s podpěrou a stabilní střechu. Možná to zní složitě, ale nemusíte se bát. Stačí, když vyrobíte dva dostatečně velké čtverce a obdélníky, které smontujete k sobě a opatříte je dřevěnými opěrkami v rozích. Dále vyrobte dva trojúhelníky (s podpěrou uprostřed), které budou sloužit jako vztyčné body pro střechu. Jakmile budou oba na svém místě (na protilehlých koncích domečku), spojte je několika dřevěnými prkny, tak, aby vám vznikla kostra pro střechu. Tu můžete ještě podle potřeby prodloužit do stran, čímž vytvoříte budoucí převis. 

Poté začněte připravovat podlahu. Podle rozměrů domku navrhněte ohrádku z dřevěných prken. Aby byla stabilní, přidejte do jejího prostoru několik dalších prken, které budou spojené s rámem, tak, že prkna budou stát užší stranou nahoru. Čím víc výztuží uděláte, tím bude podlaha bezpečnější a stabilnější. Na tuto konstrukci poté začněte připevňovat podlahová prkna. 

Podobně postupujte i u stěn. U těch ale dbejte na to, aby se shodovaly s obrysy a rozměry konstrukce. Také nezapomínejte na dveře a okna. Pokud chcete, dveře můžete udělat kulaté. 

Nyní přišel čas na kompletaci domečku. To se vám bude dělat nejlépe, pokud s tím půjdete ven. Pokud chcete, můžete své dceři podstavit vyvýšený domeček, který umístíte na dřevěnou konstrukci se žebříkem. Rozhodně ale neuděláte chybu ani v případě, že postavíte “obyčejný” domeček na zemi. 

Nakonec udělejte střechu. V tomto ohledu spojujte prkny oba štíty. Lépe to bude fungovat v případě, že začnete pokládat dřevo nejprve dole a poté směrem nahoru. Z menších kusů dřeva pak udělejte střešní tašky. Také nezapomeňte instalovat dveře. 

V závislosti na vaší zručnosti můžete uvnitř domku zbudovat malé patro, dřevěný nábytek či cokoliv podle vaší fantazie. Dítko bude nadšené i v případě, že mu kolem domku postavíte jeho vlastní plot.  

Ten nemusí být nijak esteticky dokonalý. Naopak věříme, že čím méně dokonalý bude, tím větší radost z něj bude dítě mít. Do této zahrádky pak můžete umístit třeba malou skluzavku či záhonek. 

Obrázek: Unsplash.com, Pixabay.com