Kyselé okurky k sekané, řízku, uzenému masu, pečeným žebírkům, grilované krkovičce. Jednoduše se dají jíst k mnoha jídlům, vyzkoušejte kyselé okurky jinak.
Léto máme pomalu u konce a mnoho skvělých hospodyněk přemýšlí, jakým způsobem využít nakladačky, které nám zbyly ve sklepě. Připravte z nich vynikající nakládané okurky, které se budou hodit přes zimní období, kdy je zeleniny nedostatek. Vyzkoušejte polské okurky, které jsou jemné, křupavé a oblíbí si je každý kdo ochutná. Připravit je zvládne i méně zkušený kuchař.
Připravte si tyto ingredience
- 4,5 kg okurek nakladaček
- 1 kg cibule
- 7 stroužků česneku
- 10 kusů středních sladkých paprik
- 1 svazek kopru
- 450 ml teplé a převařené vody
- 450 ml rostlinného oleje
- 2,5 lžíce octu – vinného či lihového
- 1 polévková lžíce hořčičných semínek
- 2 polévkové lžíce soli
- 4 lžíce kořenícího přípravku, například deka
Příprava kyselých okurek
Nejdříve si připravte okurky. Umyjte si dřez, napusťte do něj vlažnou vodu a okurky do něj vysypte. Pokud jsou však od hlíny, umyjte je pod tekoucí vodou a následně okurky do dřezu ponořte. Nechte je ve dřezu alespoň dvě hodiny. Po uplynulé době okurky nakrájejte na kolečka o tloušťce přibližně jeden až jeden a půl centimetru.
Vezměte si cibuli a také ji nakrájejte na kolečka. Česnek oloupejte a rozmačkejte pomocí mačkátka na česnek. Nyní si připravte nálev.
Vezměte si větší hrnec a nalijte do něj výše uvedené množství vody, rostlinného oleje, nasypte cukr, sůl, mletý pepř a ocet. Vše dokonale rozmíchejte. Poté přidejte rozmačkaný česnek a opět promíchejte.
Nálev a umístění do sklenic
Nezapomeňte na kopr, ten očistěte a natrhejte na malé kousky. Vezměte si sklenice a řádně je vyvařte. Bude stačit, když je umyjte běžným způsobem a poté převaříte vodu v rychlovarné konvici, kterou do nich nalijete. Sklenice vylijte a otočte dnem vzhůru, aby voda vytekla. Nakrájené okurky nechte zatím v míse a zasypte je natrhaným koprem.
Nyní můžete připravenou vodu, olej, ocet a ostatní suroviny přivést k varu – povařte přibližně pět minut. Mezi tím vložte okurky, cibuli a papriky nakrájené na tenká kolečka do sklenic. Připravené okurky zalijte připraveným nálevem, zavíčkujte sklenice a otočte dnem vzhůru. Zakryjte je utěrkou a nechte vychladnout. Okurky skladujte na tmavém a chladném místě.