Rychlé věnečky se skvělou náplní z mascarpone a smetany. Nic lepšího jste ještě nejedli

Jsou neskutečně dobré a navíc se velmi snadno připravují. Věnečky jsou uvnitř svěží a lehké. Tímto dezertem si získáte každého hosta.

Ke kávě po nedělním obědě nebo na oslavu narozenin či jiného výročí se skvěle hodí věnečky plné másla, smetany a mascarpone. Jsou lehké, velice chutné a každý si je hned oblíbí. Příprava se vám může zdát na první pohled složitá. Až je však vyzkoušíte, uznáte, že je to v podstatě docela jednoduchý a velice úspěšný dezert. Strávníci ho budou chtít jíst znovu a znovu.

Připravte si suroviny

Na těsto budete potřebovat 125 mililitrů mléka a stejné množství vody. Připravte si také čtyři vejce, 100 gramů másla, 150 gramů mouky, 5 gramů cukru a špetku soli. Na krém potřebujete 250 gramů smetany, minimálně s 33 % tuku a stejné množství mascarpone. Podle chuti pak vanilku a moučkový cukr. V kastrolu smíchejte mléko, vodu, máslo, cukr a sůl a směs přiveďte k varu. Odstraňte z tepla a přidejte všechnu mouku najednou. Směs dobře promíchejte. Ve výsledku musí být dokonale hladká.

Fotografie: Pixabay

Nyní směs s moukou vraťte na střední teplotu a za stálého míchání těsto sušte, asi čtyři minuty. Správnou dobu poznáte tak, že se na dně a na stěnách objeví bělavý povlak. Poté odstraňte z tepla a nechte trochu vychladnout. Přidávejte do těsta po jednom vejci a na nízké otáčky mixéru pomalu šlehejte.

Buďte důslední, ať se veškeré suroviny s vejcem opravdu dobře promísí. Nyní si připravte sáček a zdobící špičku a na pečící papír tvořte kroužky. Nezapomeňte si také předehřát troubu.

Fotografie: Freepik

Peče se na dvakrát

Troubu byste měli mít předehřátou na 180 stupňů a na tuto teplotu péct asi 15 minut. Potom zmenšete teplotu na 160 stupňů a udržujte ji ještě deset minut. Prstýnky vytvořené z těsta na pečící papír by se měly ztrojnásobit.

Jejich povrch by měl být po pečení zlatavý a křupavý. Po pečení vytáhněte věnečky z trouby a nechte je vychladnout. Zatím se zabývejte vytvořením krému. Vyndejte tedy z lednice smetanu a tu začněte šlehat s moučkovým cukrem a vanilkou.

Fotografie: Freepik

Poté přidejte celé mascarpone a hmotu ještě jednou dobře promíchejte. Krém potom vložte do zdobícího sáčku, ve kterém jste předtím měli těsto a pomocí špičky budete moci plnit připravené věnečky.

Nejprve je vhodné kroužky rozříznout na dvě části a poté spodní naplnit a přikrýt vrchní částí. Podle chuti můžete do krému přidat nasekané ořechy, případně strouhanou čokoládu nebo nějaké ovoce. Chutné budou například nakrájené jahody nebo maliny.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]