V případě, že vám učarovalo tiramisu, ale na jeho přípravu si netroufáte, máme pro vás skvělé řešení. Tato bábovka je chuťově k nerozeznání a navíc je snazší.
Tiramisu se řadí mezi velmi oblíbené dezerty. Kromě cukráren a kaváren si někteří připravují tuto pochoutku i doma. Pokud byste ho také rádi zkusili, ale trochu se ho obáváte, můžete pro začátek vyzkoušet chutnou alternativu. Je jí bábovka, která si svojí chutí s tiramisu ničím nezadá a navíc je její příprava velmi lehká, proto ji zvládnou i kuchaři začátečníci.
Suroviny potřebné pro přípravu dezertu
- 280 gramů hladké mouky
- 200 gramů krupicového cukru
- 20 gramů pravého kakaa
- 220 gramů mascarpone
- 50 mililitrů rostlinného oleje
- 3 kusy čerstvých vajec
- 1 sáček prášku do pečiva
- 1 čajová lžička instantní kávy
- rumová esence dle chuti
Postup přípravy zvládnou i začátečníci
V prvním kroku si připravte větší mísu, do které rozklepnete připravená vejce. K vejcím přidejte cukr a vyšlehejte je. Do směsi přilijte olej a mascarpone a pokaždé důkladně promíchejte. Jako poslední do těsta přisypte prosetou hladkou mouku a prášek do pečiva.
Celé těsto promíchejte nejlépe za pomocí tyčového šlehače. Měli byste získat řidší až polotuhé těsto, které lze snadno přelít do formy. Pokud byste měli těsto příliš hutné, přidejte do něj polévkovou lžíci vody.
Nyní těsto odložte stranou a připravte si formu na bábovku. Tu vymažte pravým máslem a vysypte strouhankou (nebo kokosem, který proti připékání funguje stejně dobře). Do připravené formy nalijte asi polovinu těsta. Druhou polovinu nechte v míse – budete ji dále upravovat.
K ruce si vezměte instantní kávu a jednu čajovou lžičku nasypte do těsta. Dále do těsta přidejte 20 gramů kakaa a rumovou esenci (té běžně postačí jedna čajová lžička). Těsto důkladně promíchejte.
V dalším kroku nalijte do formy i druhou polovinu těsta. Rovnoměrné rozložení těsta zajistíte za pomoci stěrky. Tiramisu bábovku pečte v troubě předehřáté na 180 °C po dobu 40 – 45 minut. Před vytažením z trouby vždy zkontrolujte za pomoci špejle, zdali je těsto dostatečně propečené.
Až bábovku vytáhnete z trouby, nechte ji nejprve vychladnout a až poté ji vyklopte. Hotový dezert můžete silně poprášit pravým kakaem a podávat k odpolední kávě i k snídani.