Karbanátky jsou oblíbené napříč celým světem a každá země má specifický postup přípravy. Turecké karbanátky jsou vždy šťavnaté – naučte se proč.
V České republice se těší karbanátky nebývalé oblibě. Na nedělní stůl se dostávají v doprovodu brambor, bramborové kaše, zeleninových salátů, nebo „jen“ chleba. I receptů na jejich přípravu je celá řada. Možná jste slyšeli o cuketových karbanátcích, karbanátcích z červené čočky, nebo z červené řepy, karbanátcích s brokolicí, apod. Zkrátka, možností, jak je připravit, je mnoho. Nyní se můžete naučit tureckou recepturu, a to včetně vynikajícího dresinku.
Suroviny potřebné pro přípravu
Na karbanátky si připravte
- 500 gramů mletého masa
- 100 gramů anglické slaniny
- 1 kus cibule
- minerální voda
- sladká paprika
- pepř
- sůl
- sušená máta
- sušený česnek
Na dresink si nachystejte
- 1 celý bílý jogurt
- olivový olej
- 1 čajová lžička citronové šťávy
- čerstvá máta
- koriandr
- sůl
- pepř
Při přípravě věnujte pozornost postupu
V prvním kroku si připravíte mleté maso, slaninu a cibuli. Cibuli oloupejte a na jemném struhadle nastrouhejte – popřípadě nakrájejte opravdu nadrobno. Slaninu nožem pokrájejte na drobné kostičky. Pokrájenou slaninu i cibuli následně smíchejte s připraveným půl kilem mletého masa. Ve druhé misce smíchejte sladkou papriku, sušenou mátu, sušený česnek, pepř a sůl – popřípadě další koření dle vašich chuťových preferencí.
Promíchané koření následně zalijte dostatečným množstvím minerální vody a promíchejte. Chvíli počkejte, dokud nenabobtná. Poté s ním můžete ochutit připravené mleté maso. Na půl kila mletého masa budete potřebovat půl polévkové lžíce kořenící směsi. Maso s kořením následně dobře promíchejte. Nyní klasicky utvořte tlusté karbanátky a z obou stran je osmažte na rostlinném oleji.
Dresink budete mít hotový do dvou minut
Hotové karbanátky můžete servírovat s klasickými přílohami, nebo netradičněji s různými omáčkami a dresinky. Velmi chutným příkladem je jogurtový dresink s kořením. Jeho příprava je opravdu triviální – do menší misky vyklepnete celý bílý jogurt a do něj přimícháte bylinky. Volte, pokud je to možno, čerstvé – dodají dresinku tu správnou chuť.
Do bílého jogurtu tedy přimíchejte nasekané lístky máty a koriandr. Dále přidejte trochu olivového oleje, sůl, pepř a jednu čajovou lžičku citronové šťávy. Dresink krátce zamíchejte a máte ho připravený. V Turecku jsou oblíbenou variantou karbanátky v housce s dresinkem a čerstvou zeleninou. Můžete se tedy nechat tímto tipem na servírování inspirovat a „zažít kousek ciziny“.