Castella je oblíbený japonský dezert, který si získal svou oblibu téměř po celém světě. Nyní je tak na čase, abyste jej vyzkoušeli připravit i vy.
Pokud patříte mezi jedince, kteří rádi zkouší nové věci, rozhodně byste měli zpozornit. Japonský dort Castella je velmi oblíbenou pochoutkou, která se v posledních letech začala vyvážet téměř do každého kouta světa. Pokud však chcete být kreativní, můžete si tento dezert připravit sami doma. Ačkoliv to může znít a vypadat poměrně složitě, nic na tom rozhodně není a připravit ho zvládne i začínající kuchař.
Japonský dort Castella
Aby se vám však tento japonský dort podařil připravit, je třeba zapamatovat si několik důležitých pravidel. Za prvé, počet přísad vždy závisí na velikosti formy. V tomto případě byl použit čtvercový pekáč o průměru 18 centimetrů. Za druhé, vaječné těsto se peče při nízké teplotě ve vodní lázni v troubě. Zní to sice poměrně složitě, ale nemusíte se bát. Pokud se budete dostatečně snažit, jistě si na Castella pochutnáte. Pro přípravu budete potřebovat tyto ingredience:
- 100 gramů pšeničné mouky
- 100 gramů másla
- 100 mililitrů mléka
- 100 gramů cukru
- 6 ks vajec
- Vanilkový extrakt, především dle chuti
Postup pro přípravu:
- Nejprve si připravte dvě misky, přičemž do nich oddělíte bílky od žloutků a stranou si prosejte do další misky pšeničnou mouku.
- Nyní si připravte hrnec, do kterého přidáte mléko s máslem a směs následně rozpustíte na mírném ohni.
- Rozpuštěnou směs nyní přelijte do proseté pšeničné mouky a pořádně ingredience zamíchejte. Přitom začněte jeden po druhém přidávat do směsi žloutky.
- Dále do směsi přimíchejte dle vaší chuti vanilkový extrakt, snažte se to však nepřehnat, aby dezert nebyl příliš sladký.
- Z bílků si nyní ušlehejte tuhou hmotu a smíchejte ji s cukrem. Obě připravené směsi nyní pořádně smíchejte do sebe tak, aby vzniklo jednotné těsto.
- Připravte si vaší čtvercovou formu na pečení, kterou nejprve vyložíte pečícím papírem. Z venku ji následně ještě pořádně obalte alobalem.
- Nalijte do formy těsto a vyrovnejte ho na povrchu. Formu na pečení nyní vložte do většího pekáče, který naplníte horkou vodou (alespoň 80-90 stupňů)
- Japonský dort nyní pečte ve vodní lázni v troubě 65-70 minut při 150 stupních.
- Poté, co čas uběhne, můžete dort Castella podávat. Nezapomeňte jej rozkrojit tak, aby jednotlivé porce byly obdélníkové.
- Máte hotovo, dobrou chuť!