Zkušené hospodyňky radí, abyste brambory před jejich pečením pravidelně zmrazovali. Podívejte se, proč by vám to mohlo v lecčem pomoci.
Brambory můžete (a měli byste) zmrazit, abyste ušetřili váš čas. Zkušené hospodyňky radí, jak by vám totiž mohlo zamrazení pomoci v přípravě chutných jídel, jako jsou například hranolky nebo kaše. Mějte však na paměti, že ne všechny odrůdy jsou vhodné k mražení. Vybírejte proto nejlépe brambory s růžovou slupkou, protože obsahují méně škrobu, a jak jistě víte, škrob se při zmrazení mění na cukr. Obyčejné odrůdy tak mají po rozmrazení nepříjemně sladkou chuť.
Mražené hranolky
Doma si můžete připravit spoustu hranolek – důležitá je však jejich příprava. Brambory oloupejte, nakrájejte na pravidelné proužky a nechte je asi 10 minut namočené ve studené vodě, aby se z nich uvolnil přebytečný škrob. Nezapomínejte, že čím méně, tím lépe. Poté brambory jednoduše osušte na kuchyňské utěrce.
Hranolky osolte a obalte v pšeničné mouce, přičemž dbejte na to, aby se mouka nesrazila. Urovnejte je v jedné vrstvě na prkénko nebo tác a vložte do mrazáku. Po několika hodinách přesuňte zmrazené hranolky do vzduchotěsných vakuových sáčků nebo nádob na potraviny. V nich je totiž možné hranolky skladovat až 6 měsíců, avšak nezapomeňte napsat datum zmrazení. Brambory by však tímto procesem měli projít pouze jednou, opakované zmrazování se nedoporučuje.
Pečené brambory
Brambory oloupejte, nakrájejte na kousky a poté je jako obvykle upečte doměkka. Před zmrazením je však zcela zchlaďte, protože by se jinak v nádobě vytvořil led. Po vychladnutí brambory otřete papírovou utěrkou, abyste odstranili přebytečný škrob, a rozdělte je do vzduchotěsných nádob. Pro skladování v mrazáku je vhodná také fólie, vakuové sáčky nebo nádoby na potraviny.
Syrové brambory
Nejprve vezměte na vědomí, že brambory s jakýmikoliv vadami nebo stopami po škůdcích nejsou vhodné k mražení. Připravte si tak čisté a zdravé kousky, oloupejte je a v případě potřeby je rozkrojte napůl. V hrnci svařte vodu, brambory v ní nechte 5 minut odpočívat a poté je vložte do studené vody. Po vychladnutí je osušte na kuchyňské utěrce a v zabalených sáčcích je vložte do mrazáku, kde je lze skladovat až 3 měsíce.
Bramborová kaše
Připravte si bramborovou kaši tak, jak to děláte obvykle, a nezapomeňte, že vhodné jsou odrůdy s růžovou kůrou. Můžete do ní přidat také máslo, které vytvoří strukturu podporující zmrazení. Až bude pokrm hotový, zcela jej nechte vychladit a poté jej rozdělte do několika vakuových nádob.