Hranolky připravené v troubě jsou chutné a křupavé. Bez problémů nahradí ty smažené

Připravte si tuto chutnou přílohu tak, aby nebyla nasáklá spoustou přepáleného oleje. Nebudete se tak muset bát o své zdraví ani štíhlou linii.

I mnoho dospělých mezi námi nedá dopustit na hranolky z rychlého občerstvení. A co teprve děti, které se cítí ošizené, když jim oblíbené pochoutky nedopřejeme. Je těžké takovému dítěti vysvětlit, že nemůže jíst to, co všichni okolo. Můžete ale zvolit jinou cestu. Udělat doma takové hranolky, že se děti i dospělí těch smažených rádi vzdají a vymění je za ty vaše. Díky koření, které rádi používáte budou chutnat opravdu všem.

Suroviny na 3 porce

  • 600 gramů brambor
  • 2 stroužky česneku
  • trochu mleté papriky
  • sůl
  • 3 lžíce slunečnicového oleje
  • pečící papír

Příprava

Ideální na tento recept jsou brambory varného typu B nebo C. Brambory oloupejte, očistěte od případných klíčků a nakrájejte na hranolky. Důkladně je opláchněte pod tekoucí vodou. Omytím z nich spláchnete škrob a hranolky se díky tomuto triku nenalepí po upečení na pečící papír. Omyté hranolky osušte ručníkem, nebo utěrkou.

Fotografie: Pexels

V samostatné misce si smíchejte olej s česnekem, solí a paprikou. Nasypte do směsi osušené hranolky a vše promíchejte tak, aby se hranolky co nejvíce obalily. Zároveň by se ale neměly příliš rozlámat. Hranolky pak vyskládejte na plech vyložený pečícím papírem a pečte je v troubě předehřáté na maximální teplotu po dobu 20 – 30 minut podle velikosti hranolků.

Tipy na závěr

Hotové hranolky můžete podávat klasicky jako přílohu k masu. Lze je ale doporučit i samostatně. Můžete si k nim připravit tuto omáčku, která si chutí s klasickou majonézou nezadá, ale má oproti ní jen zlomek obsažených tuků. Smíchejte jeden díl majonézy s třemi díly bílého jogurtu o obsahu tuků do 4%. Přidejte půl dílu hořčice a jeden díl kvalitního kečupu, který by se měl pyšnit tím, že 100 gramů kečupu bylo vyrobeno alespoň z 200 gramů rajčat. Vzniklou omáčku dochuťte solí a bílým mletým pepřem.

Pokud je období, kdy jsou k dostání nové brambory, neváhejte. Díky nim si budete moci připravit i výtečné americké brambory. Postačí je důkladně omýt pod tekoucí vodou a nemusíte je loupat. Pak je nakrájejte na osminky, nebo na plátky silné asi 6-7 milimetrů. Nezapomeňte je znovu opláchnout od škrobu a osušit. Připravte si olejovou směs s oblíbeným kořením – výborné je třeba koření na kuře – a dál postupujte stejně, jako v případě hranolků.