Domácí hranolky jako z McDonald’s: Na povrchu křupavé, uvnitř měkké a vláčné – docílíte toho jedině s tímto tajným receptem!

Připravte si domácí hranolky jako z fast foodu. Díky drobné, avšak důležité změně, budou naprosto dokonalé – na povrchu křupavé a uvnitř měkké a vláčné.

Milovníci domácích hranolek, zpozorněte. Do rukou se vám dostává recept na přílohu, která si ničím nezadá s tou, kterou můžete dennodenně zkonzumovat ve fastfoodu. Domácí hranolky se sýrem jsou tvarem i chutí zcela jedinečné. Na povrchu křupou a uvnitř jsou měkké a vláčné. Na rozdíl od steakových hranolek (v současné době velmi populární přílohy k burgerům) jsou tvořeny bramborovou kaší, respektive pyré a jejich příprava je poměrně jednoduchá a rychlá.

Ingredience potřebné pro přípravu:

  • 400 gramů brambor varného typu C
  • 90 gramů kukuřičného škrobu
  • 90 gramů čedaru
  • ½ čajové lžičky soli

Postup přípravy hranolek krok za krokem

Abyste získali skvělé hranolky, věnujte pozornost bramborám, které kupujete. Ty, které jsou pro tyto účely nejvhodnější, nesou označení „varný typ C“. Jedná se o brambory, které obsahují nejvíce škrobu a snadno se rozvářejí. Kromě hranolek jsou vhodné i pro přípravu bramboráků, bramborových placek, noků, knedlíků nebo kaše.

V prvním kroku přípravy si vezměte k ruce 400 gramů brambor, které dobře omyjte pod tekoucí vodou. Zbavte je veškerých klíčků i nečistot v podobě zbytků zeminy. Následně je oloupejte a vložte do dostatečně velkého hrnce, kde je uvařte do měkka (doba vaření odpovídá asi 40 minutám). Jakmile budou brambory hotové, slijte z nich vodu a do hrnce přidejte nastrouhaný čedar, odvážený škrob a půl čajové lžičky soli.

Vzniklou směs dobře promíchejte a snažte se při tom všechny brambory co nejvíc rozmačkat. Abyste získali kaši, je vhodné brambory s kořením propasírovat přes jemné síto. Snažte se vyvarovat použití mixéru – získali byste hmotu s odlišnou konzistencí, než potřebujete. V dalším kroku si nachystejte uzavíratelné sáčky, do nichž nalijte poměrnou část vzniklé kaše. Kaši v sáčcích dobře rozprostřete – snažte se, aby byla všude stejně tlustá.

Poté je uložte alespoň na 30 minut do mrazničky. Po uplynutí potřebné doby sáčky s mraženou kaší vyjměte a jejich obsah vyklepněte na prkénko. Zmrzlou kaši nakrájejte na stejně tlusté hranolky. Ty dejte ihned smažit do dostatečně vysoké vrstvy rozpáleného oleje (buď do fritézy, nebo klasicky na pánvičce). Hranolky smažte dozlatova (asi 3-5 minut) a vyndávejte na ubrousek, abyste je zbavili přebytečného tuku. Hotový pokrm podávejte s libovolnou omáčkou samotný, nebo jako přílohu.