Dochází vám inspirace co uvařit k obědu nebo večeři. Vyzkoušejte zapečené brambory s kuřecím masem, toto jídlo je opravdu snadné a rychlé.
Nevíte co uvařit k obědu a nechce se vám v kuchyni trávit příliš mnoho času. Vyzkoušejte kuře zapečené s bramborem a smetanou. Příprava pokrmu vám zabere jen několik málo minut a vznikne vám lahodný plnohodnotný oběd. Tento recept si zamilujete, je opravdu jednoduchý a rychlý. Takto připraven kuřecí maso je opravdu jemné a není vysušené. Doslova se vám bude rozplývat v ústech.
Ingredience na zapečené brambory s kuřecím masem
Kuřecí maso je rychlé na přípravu, použít můžete podle chuti například i vepřové nebo krůtí. Ideální jsou ovšem stehenní kuřecí řízky, jsou mnohem šťavňatější a nevysuší se tak rychle jako ty prsní.
- 1 kg stehenních kuřecích řízků
- 1 kg brambory
- 1 velká cibule
- 2 stroužky česneku
- sůl
- koření dle chuti
- rostlinný olej
- 200 ml smetany na vaření
- 100 g sýra
Marinování kuřecího masa
Nejprve si připravte kuřecí maso. Do větší misky si nalijte rostlinný olej, do kterého přidáte sůl, koření a nakrájený česnek s cibulí. Koření zvolte dle vlastní chuti, vybírat můžete z různých směsí na pečené kuře nebo bohatě postačí jen sladká nebo i pálivá paprika a pepř.
Cibuli nakrájejte buď nadrobno nebo můžete i na větší kousky. Směs promíchejte a vložte do ní nakrájené maso. Nechte marinovat alespoň 30 minut při pokojové teplotě.
Pokud si maso budete připravovat dopředu, je dobré ho dát do lednice. Nejlepší je si maso naložit den předem, aby se chutě krásně spojili a maso nasáklo kořením.
Příprava a pečení pokrmu
Oškrábané a nakrájené brambory na kostičky nebo slabé plátky vložte do zapékací mísy a osolte, nakonec přidejte marinované maso. Vše důkladně promíchejte a vložte do předehřáté trouby na 200 °C a pečte asi 40 minut. Brambory musí být měkké. Poté vyjměte z trouby a zalijte smetanou a posypte nastrouhaným sýrem. Sýr zvolte dle vaší chuti, například eidam, ementál nebo goudu. Vše ještě zapečte v troubě dalších 10–15 minut.
Servírování zapečených brambor s kuřecím masem
Po upečení podávejte ještě teplé. Výborně se k jídlu hodí například i zeleninový salát z ledového salátu, okurek a rajčat nebo jen obyčejný okurkový salát. Jídlo je opravdu snadné a zvládne ho každý, i méně zdatný kuchař. Podávat ho lze k večeři, ale i ke svátečnímu nedělnímu obědu s rodinou a přáteli.