Roláda je jedním z nejoblíbenějších druhů dezertů. A to jak u strávníků, tak hospodyněk. Její příprava je totiž jednoduchá a rychlá. Navíc na ní skoro nic nepotřebujete.
Roláda se zavděčí vždy všem. Nejen, že stačí obyčejné piškotové těsto a marmeláda, ale navíc je to opravdu velmi rychlý dezert, který vás dokáže zachránit na poslední chvíli. Přitom všem chutná. Skvělé je, že náplň rolády můžete udělat pokaždé jinou, stejně jako můžete drobně obměňovat těsto nebo roládu na povrchu různými způsoby ozdobit.
Všechno je třeba po šesti
Na přípravu rolády budete potřebovat šest vajec, stejné množství krystalového cukru a hladké mouky. Prášek do pečiva bude pochopitelně stačit jeden. Vejce je nutné rozdělit na bílky a žloutky. Nejprve je třeba ušlehat bílky s cukrem do sněhu. Až bude dostatečně pevný, přidáte k němu také žloutky a vmícháte prášek do pečiva. Následně těsto vylijete na připravený plech.
Ten musí být pochopitelně potažený pečícím papírem. Trouba by měla být předehřátá na 160 stupňů. Doba pečení je dle odhadu, až bude těsto zlatavé. Po upečení vytáhněte plát těsta, nechte drobně vychladit a potřete zvolenou marmeládou. Poté srolujte do rolády a nechte vychladit. Na jednotlivé porce krájejte roládu až opravdu vychladne. Podávejte s našlehanou smetanou.
Můžete obměňovat
Základní recept na roládu si můžete různě upravovat. Pokud máte rádi hnědou kakaovou roládu, pak stačí do těsta přidat jen kakaový prášek podle chuti. Stejně tak je však možné do těsta přidat oříšky nebo například kokos. Pokud nechcete tyto suroviny přidávat přímo do těsta, lze je přidat do náplně. Roládu totiž můžete naplnit nejen marmeládou, ale třeba máslovým krémem.
Pokud chcete, aby byl krém svěží, vytvořte ho místo z másla například z tučného tvarohu, mascarpone, zakysané smetany a vysokoprocentní šlehačky. Ideální je přidat raději ztužovač šlehačky, abyste měli jistotu, že krém dostatečně ztuhne. Do takové náplně můžete směle nakrájet také kousky čerstvého ovoce jako je třeba banán nebo jahody. Záleží na vašem výběru.