Z této vaječné omelety si sednete na zadek. Je nadýchaná a šťavnatá, recept od tehdejších školních kuchařek

Vaječná omeleta bývá rychlým způsobem, jak zahnat hlad s minimálním množstvím použitých potravin. Připravit dobrou omeletu chce ale víc než jen rozbít vejce.

Jednoduchý a superrychlý pokrm sice nevyžaduje žádnou kuchařskou školu, ale pro přípravu opravdu dobré omelety potřebujete získat trochu cviku. Správně připravená omeleta by měla být nadýchaná, lehce vláčná a šťavnatá. Pokud ji zahříváte déle, na talíři vám přistane vysušená placka, na které si jen stěží pochutnáte. Tajemství celého úspěchu je především v perfektním vymíchání vajec a správný čas tepelné úpravy.

Pro přípravu pečené omelety budete potřebovat

  • 10 ks vajec
  • 500 ml mléka
  • 5 g soli
  • 50 g másla
Fotografie: Unsplash

Vejce – pravidelnou konzumací podpoříte své zdraví

Tato superpotravina obsahuje obrovské množství vitamínů, minerálů a je lehce stravitelná. Je oblíbená především u sportovců pro svůj vysoký podíl proteinů. Díky své nutriční hodnotě patří vejce mezi nejhodnotnější potraviny. Jsou součástí mnoha pokrmů i ozdobou svátečních obložených mís nebo chlebíčků.

Příprava krémové pečené omelety

Připravte si kulatou vyšší zapékací mísu. Důkladně vymažte silnější vrstvou másla a odložte ještě na chvíli na stranu. Do hlubší mísy rozklepněte všech deset vajec, přilijte mléko pokojové teploty, přidejte špetku soli a důkladně několik minut směs šlehejte pomocí metličky nebo ručního šlehače.

Fotografie: Pixabay

Směs nalijte do vymazané zapékací mísy. Vložte do předehřáté trouby na 180 stupňů a pečte přibližně 30 až 40 minut. Omeleta by měla pomalu stoupat až na dvojnásobek původní výšky. Během pečení se vyvarujte otevírání dvířek trouby, omeleta by ve výsledku nebyla tak nadýchaná.

Jakmile uběhne doba pečení, vyjměte zapékací mísu z trouby, přiložte talíř a celou ji vyklopte. Omeletu můžete servírovat teplou či studenou se zeleninou, čerstvými bylinkami a kouskem pečiva. Při přípravě můžete přidat do vaječné směsi různé bylinky, česnek nebo sýr a ihned tak vytvoříte chutnou další variantu. Dobrou chuť!

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]