Říká se, že příprava domácí majonézy je pro vyšší dívčí. Majonéza se totiž velmi ráda srazí, ale pokud dodržíte postup tak, jak má být, zvládnete ji na jedničku.
Víme, jak si můžete připravit dokonale jemnou domácí majonézu s poctivým podílem žloutků a nejedná se o žádný složitý postup, který by vás měl odradit. Následující recept je skutečně velmi jednoduchý a podle něj připravená domácí majonéza má hladkou konzistenci a vynikající chuť. Garantujeme vám, že až ji ochutnáte, navždy zanevřete na kupované majonézy. A co je skvělé, ušetříte spoustu peněz. A to se hodí, obzvláště v dnešní době, kdy ceny potravin stoupají bleskovou rychlostí. Pokud majonézu pečlivě uchováte, navíc vám v lednici vydrží poměrně dlouhou dobu.
Vymíchejte si úžasnou majolku
Domácí majonéza podle našeho receptu už snad nemůže být jednodušší. Stačí vám pouze jediné, a to pořídit si ingredience a smíchat je ve správném množství. A míchat a míchat a míchat. Budete tedy potřebovat následující suroviny:
- olej , 150 ml
- vejce, 1 ks
- plnotučná hořčice, 1 lžička
- citronová šťáva, 1 lžička
- sůl , 1/3 lžičky
- moučkový cukr, 12 lžiček
Majonéza má obecně široké využití. Není snad nikdo, kdo by měl v lednici skleničku. Majonézu nejvíce používáme k přípravě různých salátů, například těstovinového, pochoutkového, bramborového nebo jako základ na chlebíčky. Často je také součástí nejrůznějších pomazánek.
Jak na to
Nejdůležitější pravidlo pro přípravu domácí majonézy je asi to, že vejce, ze kterého následně odeberete žloutek, který budete pro přípravu majonézy potřebovat, musí mít vždy pokojovou teplotu. Pokud budete potřebovat majonézu narychlo, a vajíčko si zapomenete vyndat z lednice včas, dá se situace zachránit.
Žloutek si vyklepněte do skleničky, a tu ponořte do mísy s trochou horké vody. Pět až deset vteřin jej míchejte metličkou, sklenička se zahřeje a předá své teplo žloutku.
Jakmile bude žloutek ve správné teplotě, dejte si jej do misky, ve které budete majonézu míchat a připravte si blíbenou metličku. Na kuchyňské roboty teď na chvíli zapomeňte. Není to pro přípravu majonézy to pravé majonézové. Nejlepším pomocníkem je obyčejná metlička. Poté ke žloutku přidejte zbytek surovin a šlehejte, dokud vám nevznikne krásně jemná konzistence. Podle potřeby můžete majonézu dochutit solí nebo bílým pepřem.
Majonézu si můžete také dokyselit přilitím láku z okurek nebo pár kapkami citronové šťávy. Nezapomeňte, že majonéza je svým složením především olej, takže dokyselení přijde k duhu chuťovým pohárkům. Pokud by se vám zdála příliš řídká, stačí přilít trošku oleje. Hotovou majonézu nakonec uložte do lednice. Bylo to snadné, viďte?