Protože většina pokrmů, které si můžete připravit k obědu, má ve svém základu maso, nakupují ho hospodyňky často do zásoby. Naučte se trik, který vám ušetří dlouhé hodiny rozmrazování.
Nákup většího množství masa a jeho následné uschování v mrazničce považujete takřka všichni za naprosto běžné. Pokud chcete z takto uskladněného masa vařit, přistoupíte k procesu rozmrazování. Ačkoliv se vám tento postup může jevit jako triviální, není tomu tak – stále existuje vysoké procento těch, kteří v něm dělají základní chyby. Tyto chyby mohou následně vést například ke snížené kvalitě připravených pokrmů. Naučte se trik, s jehož pomocí rozmrazíte maso snadno a rychle.
Rozmrazování masa musí být postupné
Pokud jste se někdy zajímali o proces zmrazování a rozmrazování masa, jistě víte, že první fáze – zmrazování, by mělo být co možná nejrychlejší. Pokud zmrazení provedete správně, takto uskladněné maso můžete uchovávat až několik měsíců (mleté maso poté vydrží déle než nemělněné). Rychlost zmrazení je důležitá zejména kvůli eliminaci růstu bakterií, které se v mase mohou vyskytovat. (Bakterie totiž zabíjí až teplota okolo -40 °C, které v běžných mrazničkách nedosáhnete.)
Naopak rozmrazování by mělo probíhat co nejpomaleji. Důvodem v tomto případě není eliminace bakterií, ale zachování kvality a chuti masa v maximální možné míře. Pomalé a postupné rozmrazování je rovněž nejšetrnější k vláknům masa, která se méně trhají. Naopak zcela nevhodné jsou způsoby rozmrazování využívající mikrovlnnou troubu či topení – maso je rozmrazováno příliš rychle a nerovnoměrně. Rovněž při vysokých teplotách dochází k snazšímu množení bakterií.
Šetrné rozmrazení kuřecího masa do deseti minut
Obecně platí, že nejlepších (chuťových) výsledků dosáhnete, když necháte maso rozmrznout při pokojové teplotě či v nepropustném sáčku ve studené vodě. Existují ale situace, kdy nemáte na jeho přípravu tolik času, nebo jste si jednoduše zapomněli maso den předem vyndat z mrazničky. Nemusíte zoufat, pro tyto případy přichází na řadu šetrné a efektivní řešení. Budete k němu potřebovat alespoň 3 mikrotenové sáčky, zmrzlé maso, horkou vodu (60 °C) a 10 minut času.
Zmrzlé maso vložte do připravených sáčků a zavažte tak, aby se dovnitř nedostala voda. Ve velikostně odpovídajícím hrnci zahřejte vodu na 60 °C (k ověření použijte kuchyňský teploměr) a vložte do ní zmrzlé maso.
Během rozmrazování můžete s masem otáčet a hlídejte, zdali nepouští vodu či z něj nevytéká krev. V takovém případě je nutné, abyste maso z mikrotenových sáčků vyjmuli, vložili do nových a vrátili zpět do vody.
Díky tomuto postupu rozmrazíte maso rychle a bezpečně. Jednak během něj dochází k rovnoměrnému a postupnému rozmrazování a jednak se v takto rozmrazovaném mase nemnoží nechtěné bakterie. Uvidíte, že s tímto trikem budete mít k vaření připravené do deseti minut jak kuřecí maso, tak libovolné rybí maso.