Inspirujte se receptem na rychlou a sytou večeři – pro přípravu lasagní vám bude stačit pouhá čtvrt hodina času a pochutná si na nich celá rodina.
Lasagne jsou v dnešní době velmi oblíbeným pokrmem, který je rozšířený po celém světě. Zemí jejich původu je nicméně Itálie, konkrétně Neapole, kde vznikl první recept na jejich přípravu. Tradičně se připravují prokládáním plátů extrémně širokých těstovin s bešamelovou omáčkou a mletým masem. Ovšem existuje celá řada jejich variací, jako například tato, která se připravuje v mikrovlnné troubě. Díky vhodnému nahrazení některých surovin je příprava pokrmu opravdu rychlá bez ztráty chuti.
Ingredience potřebné pro přípravu lasagní:
- 2 plátky lasagní
- 50 gramů klobásy či libovolného salámu
- 50 gramů sýru ricotta
- 20 gramů tvrdého sýru
- 180 mililitrů vody
- 1 polévková lžíce olivového oleje
- 3 polévkové lžíce rajčatového protlaku
- ½ čerstvé papriky
Postup přípravy lasagní je jednoduchý a rychlý
Když se rozhodnete uvařit lasagne, nejedná se tolik o složitý, jako spíše o zdlouhavý proces. Jednak si musíte předvařit maso s omáčkou, jednak musíte předvařit lasagne a rovněž je musíte nechat alespoň hodinu péci v troubě. Abyste ušetřili cenný čas, můžete nahradit některé suroviny a lasagne připravit v mikrovlnné troubě. Než tento způsob přípravy odsoudíte, vyzkoušejte ho – budete mile překvapeni.
V prvním kroku si připravte těstoviny – do vroucí vody vložte na jednu minutu připravené pláty lasagní. Po uplynutí této doby je vyndejte a na prkénku nakrájejte na tenčí proužky (ideální jsou ty o šířce půl centimetru až jeden centimetr).
Nyní si k ruce vezměte polovinu papriky a nakrájejte ji na drobné kostičky. Stejně postupujte i s klobásou či salámem (druh závisí na vašich chuťových preferencích) – nakrájejte ji na drobné kostičky. Tvrdý sýr nastrouhejte na jemném struhadle.
Dále si připravte hrnek či menší zapékací misku, kterou mašlovačkou vymažte olejem a dejte do ní tři polévkové lžíce rajčatového protlaku. Do takto připraveného hrnku vrstvěte těstoviny, papriku s klobásou a sýr riccota.
Vrstvy opakujte tak dlouho, dokud nevyčerpáte všechny ingredience. Poslední vrstvu nezapomeňte hustě posypat nastrouhaným sýrem. Lasagne vložte do mikrovlnné trouby a zapečte je po dobu 3 minut při jejím maximálním výkonu.
To, že jsou lasagne hotové, poznáte podle rozteklého sýru na vrchu. Stejně jako každý recept, i tento je otevřený některým změnám. Ricottu, která v tomto receptu nahradila bešamelovou omáčku, můžete zaměnit například za smetanový sýr.
Klobása, jež zastoupila mleté maso, může být snadno nahrazena například chuťově výraznějším chorizem. Možností je tedy celá řada a vy si můžete recept přizpůsobit svým chuťovým pohárkům na míru.