Smažená jídla jsou jistě lákavá, ale pro naše zdraví nebezpečná. Najděte si alternativy oblíbených smažených pokrmů, jež můžete připravit v troubě.
Recepty do trouby, nejjednodušší vaření, které každé kuchařce ušetří spoustu práce i času. Přestože jsou smažená jídla velice oblíbená a jednou za čas zdraví ani postavě neuškodí, pokud je nějaká možnost, jak je nahradit, směle do toho. Vše, co můžete udělat na pánvi nebo ve fritéze, můžete i v troubě. Verze bez litrů oleje jsou nejen zdravější, ale také chutnější.
Pečené cibulové kroužky
Cibulové kroužky jsou velice oblíbenou přílohou k jídlům v rychlých občerstveních. I když jsou krásně křupavé a nekape z nich olej, jejich příprava ve fritéze neznamená nic dobrého pro naše zdraví. Pokud se jich ale přesto nechcete vzdát a toužíte po zlatavé pochoutce k filmu, vložte je do trouby. Budete potřebovat:
- 1 středně sladká cibule
- 2 PL olivového oleje
- 1 a ½ šálku kukuřičných lupínků
- ½ šálku strouhanky
- 1 velké vejce
- ½ šálku nízkotučného podmáslí
- ¼ šálku univerzální mouky
- 1/8 ČL kajenského pepře
- Hrubá sůl
- Mletý pepř
Předehřejte si troubu na 230 stupňů. V kuchyňském robotu nadrťte kukuřičné lupínky společně se strouhankou, dokud se nevytvoří jemná směs. Přesypte do větší mísy. Vedle v menší nádobě vyšlehejte vejce, podmáslí, mouku a kajenský pepř a dochuťte solí a mletým pepřem.
Cibuli oloupejte a vytvořte pravidelné kroužky. Ponořte je do vaječné směsi, nechte okapat a obalte v kukuřičných lupíncích se strouhankou. Plech si vymažte olivovým olejem a strčte na 2 minuty do rozpálené trouby. Poté vyjměte, rovnoměrně rozprostřete cibulové kroužky a vraťte do trouby. Pečte, dokud nezezlátnou, asi 16 minut. Hotové dosolte.
Karbanátky z mletého masa z trouby
Kdo by nemiloval karbanátky, čevabčiči, sekanou, pštrosí vejce, všechny tyto pokrmy jsou z mletého masa, velice jednoduché a rychlé. Vše, až na karbanátky, zpravidla připravujeme v troubě, proč ale dělat výjimky. Karbanátky z trouby jsou chutné a nezahltí vaše tělo olejem.
- 500 g mletého masa
- 1 cibule
- 3 plátky slaniny
- 4 stroužky česneku
- Hrst čerstvé petrželky
- 3 PL strouhaného parmezánu
- 1 PL strouhanky
- 1 velké vejce
- 1/8 ČL muškátového oříšku
- 1 ČL dijonské hořčice
- Sůl a mletý pepř na dochucení
Slaninu nakrájejte na drobné kostičky a cibuli nasekejte nadrobno. Slaninu vložte na pánev a jakmile pustí tuk, přidejte cibuli. Osmahněte, dokud nezezlátne. Vedle do mísy vložte všechny ostatní ingredience, zpracujte rukama a poté přidejte slaninu s cibulí. Opět propracujte. Mezitím si předehřejte troubu na 200 stupňů.
Z masové směsi vytvarujte karbanátky, vyskládejte na plech s pečicím papírem a vložte na 30 minut do trouby. Předem ještě můžete potřít olejem nebo přikrýt plátky sýra. Zhruba po 15 minutách karbanátky obraťte. Podávat můžete s bramborami nebo bramborovou kaší.