Dvířka trouby vyčistí jedlá soda a trocha octu nejen od spálenin

I dvířka trouby se při pravidelném pečení zašpiní. Jak je vyčistit, pokud běžné metody nezabírají? Jednoduchá pomoc. Pro ty správné přípravky nemusíte chodit nikam daleko, jelikož je najdete právě ve vaší kuchyni. Když se spojí, mají neuvěřitelnou sílu.

Dvířka trouby si připravte

Během čištění budete chtít odstranit špínu hlavně ze skla a nebudete chtít, aby čisticí směs zatekla do dalších částí. Proto vezměte izolepu a daná místa zalepte tak, aby se do nich nic nedostalo. Zároveň pod dvířka položte ručník nebo hadr na podlahu, který zachytí to, co by kapalo dolů.

Ocet a jedlá soda

Jako první si připravte směs octu a vody, v poměru 1:9. Tuto směs nastříkejte na sklo dvířek, aby byly lehce vlhké. Když jsou, vezmete jedlou sodu a tu na skleněnou plochu postupně nasypete. A to ve skutečně silné vrstvě, aby sklo nebylo ani vidět.

Opět ocet

Takto nechte chvíli působit a potom na jedlou sodu začněte znovu stříkat svou směs octa. Tentokrát tak, až se začne soda měnit v pastovitou konzistenci. Takto nechte směs působit po dobu asi 10 až 15 minut.

Vše otřete

Když stanovený čas uplyne, vezměte si hadřík nebo houbičku, začněte dvířka trouby mechanicky čistit a zároveň tuto čisticí pastu pomalu otírejte. Mělo by dojít k tomu, že nečistoty budou pryč.

Stále čistěte

Právě kombinace jedlé sody, octa a mechanického čištění je ten nejlepší postup, jak se dají rychle a také efektivně odstranit stopy po jídle, ale i jakákoliv mastnota.

Použijte vysavač

Odstranit veškerou práškovou jedlou sodu nemusí být jednoduché. Kromě hadříku proto můžete použít třeba také smetáček a lopatku, nebo si vzít na pomoc i váš vysavač.

Trouba bude jako nová

Na závěr ještě třete čistou vodou, nechte uschnout a potom se podívejte na výsledek. Díky této jednoduché metodě by mělo dojít k tomu, že vaše trouba bude skutečně jako nová, bez jakýchkoliv stop po tom, co se na ní dostalo během pečení.

Fotografie: Home Talk

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]