Vyčistěte troubu tak, aby zářila jako nová, díky postupu od profesionální uklízečky

Fotografie: Freepik

Čištění trouby je jednou z nejméně oblíbených a zároveň nejnepříjemnějších domácích prací. I proto ho většina z nás odkládá tak dlouho, jak je to jen možné. Nečistoty ne nastřádají, zapečou… A pak je s troubou těžké pořízení. Můžete zkoušet všemožné přípravky, které podle televizních reklam umí naprosté zázraky, ale se špínou ve vaší troubě ani nehnou. Výsledkem jsou tak maximálně vyhozené peníze a vaše bolavá záda z toho, jak vkleče leštíte zdánlivě nevyčistitelnou troubu.

Domácí čistidlo ze tří ingrediencí

Naštěstí existuje jednoduchý trik, který už úspěšně vyzkoušely hospodyňky z celého světa. Troubu můžete vyčistit, aniž byste museli v potu tváře vdechovat nepříjemné chemické výpary různých průmyslových čistidel. Vše, co k tomu potřebujete, je jedlá soda, vinný ocet a šťáva z čerstvých citronů. Také postup je velmi snadný.

Fotografie: Freepik

Nejprve rozmíchejte 100 gramů jedlé sody v litru vody a roztok nalijte do pečící formy. Tu vložte do trouby a nechte ji 30-40 minut péci při teplotě 200 °C.

Voda i jedlá soda se odpaří a zdánlivě se nic nestane, ale ve skutečnosti všechny nečistoty uvnitř trouby změknou. Po vychladnutí trouby se tedy můžete pustit do jejich odstraňování.

Fotografie: Freepik

Zbaví vás veškerých nečistot

Vinný ocet nalijte do rozprašovače a vystříkejte jím celou troubu, která by v té době už měla být vychladlá na pokojovou teplotu. Ocet nechte zhruba 20 minut působit a pak ho setřete navlhčeným hadrem.

Na běžně znečištěnou troubu to bude stačit. Ale pokud byla ta vaše zaneřáděná obzvláště poctivě, budete muset využít i třetí ingredienci.

Fotografie: Freepik

Veškeré zbývající nečistoty posypte jedlou sodou a tu pokapejte čerstvě vymačkanou citronovou šťávou. Citron s jedlou sodou nechte působit alespoň deset minut.

V mezičase si z hliníkové fólie udělejte kuličky o velikosti pětikoruny, které použijete namísto drátěnky. Poslednímu útoku už neodolá žádná nečistota.

Fotografie: Freepik

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]