Celá republika se pobláznila do těchto skořicových tyčinek. K nedělní kávičce nebo svařáku teď nikdo nepeče nic jiného. Zapište si recept a upečte je už tento víkend

Pletenec s ořechy mnohdy nabízí v obchodech. Mnohem lépe však bude chutnat, pokud si ho uděláte sami doma. Recept je jednoduchý.

Někteří lidé milují sladké snídaně a nedají na ně dopustit. Pokud si chcete dát pauzu od vaflí, palačinek a muffinů, zkuste upéct ořechový pletenec. Hodí se také k odpolední kávě nebo čaji. A pokud vás těsto zaujme, můžete ho využít i s dalšími náplněmi. Příprava je překvapivě zcela jednoduchá a výsledek opravdu velmi chutný a jedinečný.

Připravte si suroviny

Na přípravu těsta budete potřebovat 450 gramů mouky, 110 gramů másla, 80 gramů cukru, 150 mililitrů mléka, 2 vejce, 2 lžičky sušeného droždí, 1 lžička vanilkového cukru a špetka soli. Na náplň si přichystejte 200 gramů ořechů, 100 gramů cukru a 30 mililitrů mléka. Hodit se bude také žloutek na potření. Nejprve dejte do mísy vlažné mléko a přidejte droždí a trochu cukru. Promíchejte a přikryjte.

Čtvrt hodiny nechte na teplém místě. Poté přidejte zbylé ingredience na těsto a zpracujte ho důkladně. Těsto by mělo být měkké, nelepivé a jednotné. Po zpracování opět mísu přikryjte utěrkou a dejte na teplé místo. Hodinu vyčkejte, aby těsto vykynulo. Zatím můžete připravit náplň. Ořechy nasekejte na kousky a orestujte na pánvi. Pak vložte do mixéru a nasekejte na jemnou hmotu.

Dokončete pletenec

K ořechům přidejte také mléko a cukr. Poté promíchejte a náplň je připravená. Nakynuté těsto rozdělte na dvě poloviny a vyválejte do kulatého tvaru. Jeden koláč pomažte ořechovou směsí a druhý na něj přiklopte. Pak přeložte jednu stranu přes druhou a vytvořte obdélníkový tvar podobný štrůdlu. Vezměte ostrý nůž a krájejte na proužky široké dva centimetry.

Ve středu je rozřízněte na polovinu, ale řez nedokončujte. Následně každou část zarolujte do vrtulky. Každý kousek pletence dejte na plech a namažte vejcem. Pečte v troubě rozehřáté na 180 stupňů Celsia. Pletenec se peče asi dvacet minut. Následně nechte upečenou pochoutku vychladnout a poté můžete ochutnat. Pokud chcete pletenec snídat, doporučujeme připravit ho již večer.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]