Kuře se zeleninou ze sklenice je mimořádně chutný pokrm. Podle tohoto receptu můžete připravit úžasně chutné maso ve vlastní šťávě, aniž byste museli vynaložit velké úsilí.
V minulosti, kdy neexistoval tak široký výběr nádobí jako dnes, se kuře běžně peklo přesně ve třílitrové zavařovací sklenici. I když se může zdát, že sklo je křehké a není určeno pro vysoké teploty. Hlavní je dodržovat níže uvedená doporučení. Kuře se bude péct ve sklenici navrstvené se zeleninou. Výsledek je neuvěřitelně chutný, šťavnatý a voňavý.
Budete potřebovat tyto suroviny
- Kuřecí stehna – 1,3 kg,
- sůl – 3 lžičky,
- pepř – 1 lžička,
- koření na kuřecí maso – 1 lžička,
- uzená paprika – 1 lžička,
- česnek – 7 stroužků,
- cibule – 200 g,
- mrkev – 200 g,
- brambory – 700 g.
Postup přípravy receptu
Kuřecí stehna opláchněte pod vodou, odřízněte přebytečnou kůži a tuk. Přidejte sůl, uzenou papriku, černý pepř a koření na kuře. Nasekejte několik stroužků česneku a přidejte je do mísy s masem. Promíchejte. Nakrájejte zeleninu na malé kousky: cibuli, brambory a mrkev. Polovinu kuřecího masa vložte na dno sklenice, poté přidejte polovinu mrkve a cibule.
Vložte všechny brambory do sklenice a opakujte vrstvení v opačném pořadí. Kuře nechte v koření na povrchu. Nenaplňujte sklenici až po vrch – šťáva by mohla vytéct a maso a příloha by byly suché. Hrdlo sklenice uzavřete vrstvou hliníkové fólie.
Pokud chcete, můžete do fólie udělat několik vpichů. Vraťte plech do trouby a pečte 1,5 hodiny při 180 stupních. Důležité je, aby teplota v troubě nepřesáhla 180 stupňů, jinak by sklenice mohla prasknout.
Před vařením pokrmu také důkladně zkontrolujte sklenici. Neměla by mít žádné vrypy, praskliny ani poškození. Umyjte ji a osušte. Recept je velmi jednoduchý. Sklenici je také vhodné naplnit vodou, vývarem nebo rostlinným olejem.