Asi každý dal někdy vařit vejce natvrdo, ale ne každému se stalo, že by jej rozpůlil a našel v něm takový prapodivný zelený kroužek, o kterém nevěděl, co to je.
To se tak rozhodnete, že si uděláte pomazánku, salátek nebo chlebíčky a dáte vařit vejce. Jakmile je dílo dokonáno, tak je oloupete, rozpůlíte a vykoukne na vás zelený kruh. Co tam dělá? Proč se vlastně vytvořil? Znamená to, že je vejce zkažené a raději byste jej neměli jíst? Možná vás ve skutečnosti překvapí, jaký je význam tohoto zvláštního zabarvení.
Co to tedy zelený kroužek je?
Ano, vypadá nevzhledně a možná vás kvůli němu přejde chuť na jídlo, ale rozhodně není nijak nebezpečný. Je to jenom důkaz toho, že jste vejce tak trochu převařili. Což neznamená nic špatného, krom toho, jak to vypadá. Pokud byste chtěli jít do detailů, jedná se o výsledek chemické reakce mezi sirovodíkem a železem.
Sirovodík, nacházející se ve vaječném bílku, po působení tepla reaguje s železem, nacházejícím se ve žloutku. Tato reakce způsobuje tvorbu sulfidu železa, který začne obklopovat žloutek a jeho barva je ve výsledku zelená. Nemusíte se tedy bát, že by vám mělo být po snězení takového vejce nějak špatně nebo že by vás mohlo dokonce nějak zdravotně ohrozit, k ničemu takovému nedojde.
Co dělat, aby se tento kroužek neutvořil
Sice není nebezpečný, to ovšem neznamená, že nemůže zkazit vzhled například chlebíčků či jiných pochutin. Pokud se tedy chcete zelenému prstenci vyhnout, musíte vejce uvařit správně. K tomu postačí se držet pár pravidel. Vejce dejte do hrnce a zalijte studenou vodou, dejte na sporák a přiveďte k varu. V tomto momentě plamen stáhněte a přikryjte hrnec pokličkou.
Vejce nechejte odležet okolo 15 minut, kdy se pomaličku, ale jistě provaří a poté je opláchněte pod studenou vodou, čímž proces vaření okamžitě zastavíte. Ano, tento způsob je delší, než je zvykem, ale díky tomu, že vejce neprochází vkuse bodem varu se v něm zachová více živin. Pokud máte raději vejce na hniličku či úplně na měkko, stačí jen zkrátit dobu odstátí pod pokličkou.