Kouzlo tohoto zvláštního receptu je v jednoduchosti i výrazné, avšak jemné kořeněné chuti. Jako třešnička na dortu jsou zde jablkové slupky, které použijete na dozdobení dezertu.
Z tak obyčejných surovin, jako je mléko, cukr či jablka, můžete vykouzlit neuvěřitelně originální dezert. Jablkový chlebíček je v zásadě velmi snadný na přípravu, kterou zvládne i začátečník. Za výsledek by se ale nestyděl ani profesionální pekař. Díky zvláštní kombinaci citronů, jablek, skořice a smažených slupek s máslem získáte originální dezert, který bude vonět i k sousedům odnaproti.
Na jablkový chlebíček budete potřebovat
- Jablka – 3 ks
- cukr – 200 g
- mléko – 150 ml
- hladká mouka – 210 g
- prášek do pečiva – 0,5 lžičky
- citrón – 1 ks
- máslo – 30 g
- sůl – 1 špetka
- skořice – dle chuti
Prosté ingredience, neotřelý výsledek
Tři vajíčka vyklepněte do misky, přidejte k nim špetku soli, 80 gramů cukru a vše důkladně promíchejte metličkou, anebo elektrickým šlehačem. Přilijte do směsi mléko a v několika fázích prosejte hladkou mouku spolu s práškem do pečiva. Každou dávku mouky důkladně zapracujte a pokračujte v míchání, dokud nezískáte homogenní hmotu bez hrudek.
Formu na biskupský chlebíček bohatě vytřete máslem, popřípadě rostlinným oleje a vysypejte krupicí nebo hrubou moukou. Dno můžete vystlat kouskem pečicího papíru, aby šlo vyklápění dezertu snáze. Do formy vlijte hotové těsto a urovnejte ho do roviny. Formou párkrát jemně zatřeste a ťukněte o pracovní plochu, abyste vyhnali vzduchové bubliny.
Zvláštnost jménem jablka
Oloupejte tři jablka, ale slupku nevyhazujte! Z očištěné dužniny odstraňte jadřince a nakrájejte ji na kostičky. V misce jablka promíchejte se šťávou z jednoho celého citrónu a přidejte podle chuti skořici, popřípadě trochu cukru. Dobře promíchejte a tuto směs rozprostřete rovnoměrně po celém povrchu těsta.
Pak vložte formu do trouby rozehřáté na teplotu 170 °C a pečte dezert po dobu okolo 45 až 50 minut. Zda je těsto propečené, zkontrolujte zapíchnutou špejlí. Pokud je po vytažení suchá a bez kousků těsta, je hotovo a můžete dezert vyjmout z trouby ven.
Lahodná kombinace másla a jablek
Zatímco se těsto peče, připravte si máslovou polevu. Rozpusťte 30 gramů másla a promíchejte je se dvěma lžícemi cukru a nastrouhanou kůrou z poloviny vymačkaného citrónu. Touto směsí pak potřete povrch dopečeného horkého koláče.
Slupky z jablek orestujte na pánvi s kapkou rostlinného oleje či másla dozlatova. Po dosmažení je rozprostřete na papírové utěrky, abyste odsáli zbytky oleje (pokud je smažíte na másle, tak tento krok přirozeně vynechejte) a nechte je zchladnout. Slupky pak rozdrťte rukama nebo mixérem na drobky a posypejte jimi rovnoměrně povrch upečeného moučníku politého máslovou polevou. Hotový moučník pocukrujte moučkovým cukrem a podávejte.