Zavařování masa dříve patřilo v domácnostech k samozřejmým disciplínám. Dnes se na něj ale poněkud pozapomnělo. Nakládané solené sádlo vás proto určitě neuvěřitelně překvapí.
Dnes už se zavařuje především ovoce a zelenina. Domácí masové konzervy ale stále mají místo na slunci. Dnes už to není životní nutnost, která nás přiměje k vytváření zavařeného masa, kterého je díky potravinářskému průmyslu všude dost. Maso naložením získá zcela novou a neotřelou chuť. Pro inspiraci zkuste sáhnout po originálním ukrajinském receptu na solené sádlo v kořeněném nálevu, které je skvělé jako chuťovka k pivu.
Na poltavské solené sádlo v kořeněném nálevu budete potřebovat
- Sádlo nebo bůček – 2 kg
- sůl – 1 lžíce
- česnek – 8 stroužků
- mletý černý pepř – dle chuti
- bobkový list – 10 ks
- nové koření – pár kuliček (dle chuti)
- voda – 1 litr
Trocha koření a pár dní uležet
Pro přípravu naloženého sádla použijte sádlo nebo bůček nejlépe s vyšší vrstvou masa a včetně kůže. Dobře očištěné maso opláchněte pod tekoucí vodou, mírně ho osušte papírovými utěrkami a nakrájejte na kostky o hraně 5 x 5 centimetrů. Ty vyskládejte do čistých a sterilizovaných zavařovacích sklenic a mezi ně vyskládejte rovnoměrně bobkové listy a kousky pokrájeného česneku. Pokud chcete, můžete přidat i několik kuliček černého pepře a nového koření.
V hrnci smíchejte vodu se solí a přiveďte ji k varu. Vařte ji asi 3 minuty, dokud se sůl úplně nerozpustí. Pak hrnec odstavte ze sporáku a nechte vychladnout. Jakmile solanka vychladne zhruba na pokojovou teplotu, nalijte ji do sklenic s vyskládaným masem a kořením a zlehka je zavíčkujte, ale víčka neutahujte. Spíš je jen volně položte na hrdlo sklenice.
Takto připravené sklenice s masem uskladněte na tmavém a chladném místě (studená spíž nebo sklep) po dobu 3 dnů. Poté je přemístěte do ledničky na dalších 6 až 7 dní.
Po uplynutí této doby je solené sádlo připraveno ke konzumaci. Stačí ho jen vyjmout z nálevu a každý kousek osušit papírovou utěrkou. Maso důkladně potřete jemně nasekaným česnekem a mletým černým pepřem. Takto upravené sádlo můžete buďto rovnou sníst, anebo uložit do mrazáku, kde vydrží i déle než rok.