Konopná mast – jednoduchý recept

Výrobky z konopí koupíme dnes již v lékárnách, přestože je u nás marihuana ještě stále nelegální. Proč je zakázaná? Je to přece bylinka a má mnoho léčivých účinků.

Zdá se mi, že vláda na nás ušila bič, neboť podporuje farmakologický kolos. My si musíme kupovat v lékárnách tuto mast za nekřesťanské peníze a přitom její výroba je zcela jednoduchá a levná záležitost. Posuďte sami.

Konopná mast a její účinky na naše zdraví

  • léčí lupénku
  • zrychluje hojící procesy
  • je antibakteriální
  • pomáhá na popraskanou a drsnou kůži
  • léčí atopický ekzém
  • působí protizánětlivě
  • působí jako analgetikum/ proti bolestem
  • pomáhá na bolesti svalů páteře, kloubů
  • léčí akné

Vyjmenovali jsme si jen část zdraví prospěšných účinků konopné masti. Ve skutečnosti se tato mast může užívat jednoduše řečeno na všechno. Klidně ji můžeme používat k běžné potřebě a nemusíme si kupovat komerční přípravky, které jsou předražené.

Výroba konopné masti – krok za krokem

  • 1 menší hrnec konopí (palice i listí)
  • 1 kg tuku (použijeme kokosový nebo palmový tuk, vnitřní sádlo, nebo vazelínu)

Kokosový olej – je vlastně palmový tuk. Užíváme ho i v kuchyni k přípravě pokrmů. Výhodou je jeho dobrá vstřebatelnost.

Vepřové sádlo (nejlépe vnitřní) neucpává póry, není alergenní. Vyznačuje se také dobrou vstřebatelností, ale má špatnou trvanlivost, neboť sádlo žlukne. Proto musíme vždy sádlo a konopnou mast takto vyrobenou uchovávat v chladu!

Postup přípravy

Tuk pomalu rozpustíme, použijeme hrnec s dvojitým dnem, to aby se nám tuk nepřipaloval. TUK SE NESMÍ VAŘIT! Do rozpuštěného tuku přidáme konopí. Občasně promícháme a zahříváme. Teplou udržujeme stále pod bodem varu, nejvhodnější teplota je do 42 stupňů Celsia. Větší teplota nám zlikviduje účinné látky. Tuk s konopím při této teplotě prohříváme asi 4 hodiny. Potom odstavíme a necháme vychladnout.

Následně takto opakujeme postup dalších 5 dní, každý den. Potom necháme mast uležet dalších 10 dní v temnu a chladnu. Po uplynutí této doby, opakujeme tento proces další 4 dny. Po dalších 5 dnech necháme tuk zcela zchladnout a připravíme si čistou nejlépe bavlněnou látku na scezení tuku. Zbytek v látce opravdu důkladně vymačkáme. Pak už jen nalijeme do připravených sklenic za tekutého stavu.

Obrázek: pixabay.com