Sněhově bílý, nebesky krásný a božsky lahodný. Takový je „andělský dort“, kterým potěšíte každého narozeninového oslavence. I když vypadá jako z dílny profesionála, ve skutečnosti je docela snadný.
Andělský dort je jednoduchý moučník, který nadělá spoustu parády. K jeho přípravě využijete jen pár základních surovin, práci bez obtíží zvládnou i začátečníci a výsledek je přitom nad očekávání. Stačí vám jen trocha mouky, pár vajíček a pár chvil času a dobrota je rázem na světě.
Na přípravu andělského dortu budete potřebovat:
Na těsto:
- Vaječné bílky – 6 ks
- sůl – 1 špetka
- kyselina citronová – na špičku nože
- hladká mouka – 80 g
- moučkový cukr – 2 lžíce
Na krém:
- Vaječné žloutky – 6 ks
- vanilkový cukr nebo vanilková esence – dle chuti
- mléko – 200 ml
- cukr – 150 g
- hladká mouka – 1 lžíce
- máslo – 100 g
Na ozdobení:
- Strouhaný kokos
- bílá čokoláda – 1 tabulka
Nejprve připravte krém
Vyklepněte šest vajíček a oddělte bílky od žloutků. Bílky na chvíli odložte stranou a žloutky vložte do hrnce spolu s cukrem, vanilkou, mlékem a lžící hladké mouky. Vše dobře promíchejte a na mírném ohni za stálého míchání svařte do konzistence hustého pudinku.
Když je dostatečně hustý, odstavte ho z plotny a nechte ho vychladnout na pokojovou teplotu. Nechte změknout máslo a vyšlehejte ho samostatně do nadýchané pěny. Tu pak přidejte ke zchladlému pudinku a obojí do sebe dobře zašlehejte.
Pokračujte s těstem
Jakmile je krém hotový, připravte těsto. Bílky vyšlehejte se špetkou soli a kyseliny citrónové do husté a nadýchané pěny. Jemně k ní vmíchejte prosátý moučkový cukr, a když se rozpustí, stejným způsobem zapracujte i prosátou hladkou mouku.
Hotové těsto vyklopte do kulaté dortové formy, urovnejte ho do roviny a párkrát jemně ťukněte z formou o stůl, abyste vyhnali ven všechny vzduchové bubliny. Pak vložte dort do trouby vyhřáté na teplotu 170 °C a pečte ho po dobu 30 až 40 minut.
Sestavte dort
Upečený korpus podélně rozkrojte na dva pláty. První z nich položte na talíř, natřete ho polovinou krému a na něj položte druhou část korpusu. Zbytek krému navršte nahoru a potřete jím i boky dortu. Celý povrch dortu posypejte strouhaným kokosem. Rozpusťte bílou čokoládu a zalijte s ní vrchní část dortu. Hotový moučník vložte na 4 až 6 hodin do lednice proležet a ztuhnout.